BG | EN

Районният съд в Смолян осъди Ефрем Моллов за проповядване на омраза на религиозна основа

Ефрем Моллов
Снимки: „Отзвук“

Условна присъда от 1 година затвор, отложена с тригодишен изпитателен срок, глоба от 5 хил. лв. и обществено порицание е присъдата на Ефрем Моллов за проповядване на омраза на религиозна основа. Смолянчанинът е първият в страната, признат за виновен заради книга, съобщи регионалното издание „Отзвук“.

Районният съд в Смолян осъди пчеларя за книгата му „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“. Моллов е оправдан по обвинението за проповядване на дискриминация на етническа основа.

В пледоарията си адвокатите са настояли за пълно оневиняване на Ефрем Моллов, а от прокуратурата са поискали наказание към минимума.

Съдия по делото е Петър Маргаритов, а прокурор – Славка Гемишева

Съдебният процес днес е протекъл в отсъствие на подсъдимия, който живее в Норвегия. Съдът е уважил искането на прокуратурата за изменение на обвинението, поради допусната грешка в обвинителния акт, където е било записано, че на 5 май 2013 г. в Народно читалище „Христо Ботев“ в Смолян, Моллов представя книгата си „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“ и чрез нея е проповядвал дискриминация, като е прокламирал егоцентризъм, чрез абсолютизиране и етническо разграничение на група от хора, причисляващи се към помашкия етнос, като с това са се дисквалифицирали всички други българи. Проповядвал е и омраза на етническа принадлежност. В хода на заседанието обаче става ясно, че представянето на книгата е направено година по-рано.

Повечето от разпитаните свидетели признаха, че не са чели книгата, а само бегло се запознали с нея, но не им харесала тезата на Моллов за помашкия етнос, пише в репортаж от делото „Отзвук“.

„Тя е съшита с доста исторически небивалици, не е достоверна и в нея има директни послания за омраза“, казва историкът Димитър Севов, директор на „Държавния архив“ в Пловдив, цитиран от изданието. Според писателката Елена Алекова творбата „Няма никаква художествена и историческа стойност. Това е фантастика, която в демокрацията всеки може да пише и издава. Тревожното е, че се прокарват политически тези, особено тази, че в България съществува помашки етнос, език и има своя история“.

Милко Василев – бивш съветник по политическите въпроси на министъра на отбраната в зората на демокрацията, а след това зам.-директор на Служба „Военна информация“ в МО, анализатор и началник на отдел „Стратегически анализи и прогнози“ в Национална служба „Сигурност“ – МВР изразява мнение, че в книгата се проповядва омраза на религиозна основа.

По повод на делото, тази сутрин Ефрем Моллов е написал на стената си в социалната мрежа Фейсбук: „Доживях това унижение, приятели! Собствената ми държава да ме съди и да ме осъди за книга! Книга, в която е даден пътя за Бъдещето на Държавата и Народа ни. Жалко, много жалко, че хвърлих толкова много усилия и собствени средства за да променя политическия маршрут!
Съжалявам, че загубих най-хубавите години от живота си в служба на Родината ми!!!
Боли приятели, много боли!!!“

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Смолян в 14-дневен срок.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините