BG | EN

Районният съд в Пловдив постанови условна присъда за кмета на Карлово

Емил Кабаиванов – на снимката – вляво
Снимка: Под тепето

Районният съд на Пловдив осъди на 3 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Присъдата включва също забрана да заема кметския пост в продължение на 4 години и заплащането на съдебни разноски в размер на 2270 лева. Присъдата може да се обжалва пред Окръжния съд в Пловдив.

Съдът е признал Емил Кабаиванов за виновен в това, че при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – кмет на Община Карлово, е присвоил чужди пари в големи размери – общо 26 984,68 лв., собственост на Община Карлово. Средствата администрацията е получила по сключен между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд  за „Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа в гр.Карлово“. Парите са връчени на Кабаиванов в това му качество и поверени му да ги пази и управлява, като присвоените средства са предоставени на българската държава от Европейския съюз.

Според обвинението, цитирано от БНР, Кабаиванов се е разпоредил да бъдат изплащани заплати на Милко Стрехин, Никола Хаджийски и Елен Цачев през цялата 2013, както и през част от 2014 година, без те реално да са били ангажирани с работа по проекта.

В коментар след обявяването на присъдата Емил Кабаиванов е заявил пред радио Пловдив, че целта на прокуратурата е той да не е кмет и че обвиненията са скалъпени.

Адвокатите му Йордан Дафчев и Александър Попчев са обявили, че ще обжалват присъдата.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините