BG | EN

Районна прокуратура – Плевен предаде на съд участници в телефонни измами

снимка: pixaby.com

Районна прокуратура – Плевен  внесе в съда обвинителни актове срещу общо четирима участници в телефонни измами.

Обвинението срещу Дочо М.и Симон Г.  е за това, че на 22.12.2016 г. в гр.Вършец, обл. Монтана, като помагачи, в съучастие с неизвестни извършители, с цел да набавят за себе си и за другиго – неизвестните извършители, имотна облага, умишлено ги улеснили да възбудят и да поддържат заблуждение у 78-годишна жена, че във връзка с установяване и задържане на престъпници е необходимо да съдейства на полицията и да предостави определена парична сума или други ценности, които в последствие щели да й бъдат върнати, и с това да й причинят имотна вреда в размер на 4 079лв., (парична сума от 2 хил. лв. и златни накити на стойност – 252лв.). Престъпление по чл.209 вр. чл.20 от Наказателния кодекс (НК).

През есента на 2016 г. Дочо М. търсел работа и публикувал обява в интернет. Получил обаждане от непознат, който му предложил работа, изразяваща се в посещение на посочени му адреси в различни населени места, от където да взима пликове или чанти, съдържащи пари, бижута или други ценности и да ги носи до други указани му места, за което щял да взима част от парите. Подсъдимият се досетил, че става дума за „телефонни измами“, но въпреки това се съгласил. Попитал дали може да включи в това и свой приятел.

На 22.12.2016 г.  пострадалата жена била въведена в заблуждение по телефон от непознат, който й се представил за полицай, че съдейства за залавянето и задържането на телефонни измамници. Жената изтеглил пари от банката и заедно със златните си накити ги опаковали и оставила на улицата пред дома си.

По същото време, след обаждане от непознатото лице, двамата обвиняеми потеглили към Вършец и от посоченото място взели оставената от измамената жена чанта. След което отпътували за гр.Русе, където оставили парите и бижутата, както си взели от парите по 200 лв.

Плевенската прокуратурата внесе обвинителен акт за престъпление по чл. 209,  вр. чл. 20 от НК и срещу още двама души.  Обвинението срещу Николай Д. /27 години/ и Петър К. /на 22 години/ е за това, че на 20.02.2017г. в гр.Плевен, в съучастие, като помагачи с неустановено лице, действащо като извършител, с цел да набавят за себе си и за неустановеното лице имотна облага, умишлено улеснили неустановения извършител да възбуди и поддържа у жена от гр. Плевен заблуждение чрез телефонни разговори, че ще  съдейства при провеждане на полицейска операция във връзка със залавяне на телефонни измамници и за да могат те да бъдат задържани на  местопрестъплението е необходимо тя да остави паричната сума от 16 100 лв. зад кошче за боклук, което се намира до пейка в близост до служебния вход на Драматичен театър „Иван Радоев“ гр.Плевен и с това й причинили имотна вреда в размер на 16 100 лева, като взели оставената от жената сума.

Пострадалата била сама в дома си, когато на домашния й телефон била потърсена от неустановено лице, което отправило заплахи за живота й, искайки от нея голяма парична сума. Жената  се притеснила и в уплахата си казала на непознатия номера на мобилния си телефон. Веднага след това, последвало обаждане на мобилния телефон, като неустановено лице й се представило като „майор Стефанов“ от криминална полиция, след което я въвело в заблуждение, че следи телефонни измамници и тя трябва да помогне при залавянето им, като за целта трябва да предаде парична сума. Последвали няколко последователни обаждания на домашния и на мобилния телефон. Пострадалата,  изплашена и объркана, започнала да следва указанията, които  й се дават. Отишла до банката, изтеглила целия си паричен влог, поставила парите в найлонов плик и ги оставила до кошче за боклук в близост до сградата на театъра.

По същото време в района били и двамата обвиняеми, които били насочени по мобилен телефон от неустановено по делото лице да вземат плика с парите, оставени от пострадалата. Обвиняемите взели парите, като знаели, че са оставени от измамена възрастна жена. Отправили се с  автомобила си в посока на гр.Русе, като парите били предадени в  Румъния на неустановено лице.

Предстои съдът да насрочи делата за разглеждане.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините