Прокуратурата образува досъдебно производство за складирания боклук край габровското село Яворец

Бали боклук с неясен произход са складирани на производствена площадка в с. Яворец
Снимка: скрийншот БиТиВи

Районна прокуратура Габрово образува досъдебно производство за складираните на производствена площадка до габровското село Яворец боклуци с неясен произход.

Производството е по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс. Въпросният текст  третира замърсяване на почвата, въздуха, водни течения, басейни, подземни води и др., с което ги прави опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за битови, здравни и земеделски цели. Наказанието за доказана вина по този текст е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 до 30 хил. лева.

Разследването е възложено на Областна дирекция на МВР в Габрово. Съгласно постановление на наблюдаващия прокурор то трябва да установи от кога дружеството, на чиято територия са складирани отпадъците, осъществява дейността си в с.Яворец,  има ли разрешение за дейност, свързана с отпадъци, кога са издадени и какви дейности обхващат.

На разследващите е възложено също да установят осъществява ли се контрол върху суровините, които се използват в производството в с. Яворец, какъв е техният произход, има ли сред складираните опасни отпадъци и как се преработват. Наблюдаващият прокурор изрично е възложил проверка за начина, по който се почиства суровината и ако почистването е с вода, къде се изливат отпадните води. Как и  въз основа на какви документи – договори, разрешителни и др., се осъществяват дейността в завода в с. Яворец, колко пъти и какви по вид материали и количества са се извозвали от дружеството и къде са депонирани.

Разпоредено е назначаването на експертиза, която да установи дали има замърсявания на почвата и водите на територията на площадките на дружеството в с.Яворец или в непосредствена близост около тях. Ако се докаже замърсяване, експертизата трябва да установи дали то създава опасност за хора и животни в населеното място

Складираните боклуци край с. Яворец се разследват от служители на габровската „Икономическа полиция“ от 15 януари т.г. Разследването започна след като Районната прокуратура в Габрово се самосезира по публикации в медиите. От тази дата складът в селото е затворен и запечатан.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам