BG | EN

Зелената зона в Бургас ще бъде разширена

Снимка: Петя Михова[/caption]

Общинските съветници в Бургас одобриха предложението на местната администрация зелената зона в града да бъде разширена  с още 600 места. Около 30 от тях ще са за хора с увреждания. По този начин новият участък ще бъде заключен между бул. „Демокрация“, ул. „Константин Величков“ и „24 Черноморски пехотен полк“ в морския град.

Зелената зона в Бургас беше въведена в експлоатация през лятот на тази година. По този начин голяма част от автомобилите, които до сега паркираха в района, започнаха да ползват вътрешните улици на комплекс „Лазур“, където няма платени зони. Това затрудни допълнително живеещите там. В мотивите към предложението си за разширяване на зелената зона от Община Бургас посочват, че то е дошло от жителите на коплекса.

Както по време на заседанията на комисиите към местния Общински съвет, така и на последната им сесия, предложението предизвика дебати. Съветникът Ангел Божидаров каза, че в зоната не трябва да бъде поставяна само синя или зелена боя, а  а да бъде извършено обособяване на повече паркинги.

„Разбирам, че така влизат милиони в хазната на Общината, което не е лошо, каза Божидаров по време на обсъждането. Лошото е, че не давате право на избор на гражданите“. Според него внесените в общината подписки на граждани били „ефект на доминото“. „Като се направи в един квартал синя или зелена зона, половината от хората не искат да платят за стикери и паркират в съседния квартал. Там хората изревават, защото наистина става ад“, каза още Божидаров.

Според общинския съветник от БСП Евгений Мосинов разширяването на платените зони за паркиране е тенденция и в други големи градове, но проблемът е начинът, по който това се прави. „Мястото, в което ще се намира новата зелена зона, е специфично за Бургас, обясни той. Уличките там са тесни и малки и вероятно функционирането на зона там ще въведе определен порядък на движението и на паркирането. Възниква обаче въпросът дали Ообщинско предприятие „Транспорт“ има готовност да обслужва новия обхват, колко ще събираме от него и колко ще харчим, за да го поддържаме?“.

Общинският съветник Живко Табаков (Реформаторски блок) беше против зелената зона още при първоначалното й гласуване. Той посочи, че въвеждането й е довело до финансови загуби и неудобство за хората, които работят в района й. „Общувал съм с хората, които имат малки обекти и заведения за хранене там. Със зоната ние успяхме да изгоним гражданите и туристите от тази част на града и да намалим приходите бизнеса в тази част на града“, каза Табаков.

Общинските съветници от ГЕРБ посочиха по време на обсъждането на предложението в комисиите, че наистина зелената зона създава затруденения за търговците, но не и за хората, които искат да посетят тази част на града.

Очаква се приетите промени да влязат в сила от май 2019 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините