BG | EN

Пътят, на който автобус катастрофира край Своге, е бил компрометиран и опасен

Снимка: скрийншот NOVA TV

Взимат се проби от асфалтовата настилка на мястото на вчерашната  тежка автобусна катастрофа в района на разклона за село Лесковдол, на пътя  София-Своге, става ясно от съобщение на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проверки ще бъдат направени и на мантинелите край пътя, информира NOVA TV.

При инцидента вчера загинаха 16 души, пътували в автобуса, сред които и 13 годишно дете.

В автобуса са пътували предимно възрастни хора от софийското село Световрачене, които се връщали от екскурзия.

БНР съобщи днес, че жители на село Световрачане все още нямат информация за съдбата на свои близки от катастрофиралия автобус. Медията цитира София Кръстева, която от снощи няма информация за 58-годишната си сестра си, пътувала в автобуса.

Министерство на здравеопазването разпространи справка с броя и инициалите на ранените при вчерашната катастрофа край Своге, както и кратка информация за състоянието им. От информацията става ясно, че след катастрофата вчера към лечебните заведения УМБАЛ „Св. Анна София“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, ВМА, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ФСМП Своге са били транспортирани 21 пострадали.

Разследването на причините, довели до тежката катастрофа продължава.

Пред БНР, говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска е отрекла информацията, че линейките са закъснели. По думите й първият екип е пристигнал на мястото на катастрофата на 30-ата минута.

В участъка, където вчера стана автобусната катастрофа с 16 загинали, е констатирано износване на асфалта. Това казал днес пред „Хоризонт“ Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Пътят София – Своге – Мездра, на който се случи вчерашната автобусна катастрофа, е компрометиран и опасен, констатирали експерти от Института за пътна безопасност в свое становище, публикувано преди дни. В интервю за „Хоризонт“ Богдан Милчев от Института обяснил: „Констатациите са, че този път, въпреки ремонта, не е почистен. Има камъни, има дървета по него, има паднали огради, има липса на знаци, има предпазни съоръжения, които са повредени. Целият този път е компрометиран и опасен“.

Разследването на причините за катастрофата ще продължи поне 3-4 месеца, прогнозирал за „Хоризонт“ Георги Илиев – бивш следовател от Националната следствена служба.

След среща в Минстерсия съвет на всички ръководители на отговорните ведомства при такива случаи днес следобед, Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяснил, че през 2011 г. въпросният пътен участък бил възложен за рехабилитация. Парите за това дошли чрез заем от Световната банка. През декември 2016 г. участъкът бил въведен в експлоатация като приемателната комисия го е приела след рехабилитацията „без забележки“. Впоследствие местната Пътна полиция на няколко пъти сигнализирала за повишена честота на катастрофи в този участък. Затова до 27 юли 2018 г. агенция „Пътна инфраструктура“ пет пъти е уведомявала фирмата, изпълнила проекта, че трябва да бъдат отстранени дефекти по пътя. Това е било в гаранционния срок след рехабилитацията.

Една от констатациите е било лошо сцепление на асфалта.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините