BG | EN

Разследването за източени помощи за безработни в Неделино стигна до испанските власти

На 9 май т.г. жители на Неделино блокираха движението на пътя за Кърджали.
Снимка: „Отзвук“

Окръжна прокуратура Смолян е издала европейска заповед за разследване за източване на помощи за безработни от жители на Неделино, съобщи регионалното издание „Отзвук„.

Досъдебното производство е за платени 241 хил. лева от държавния бюджет за периода от 2017 до 2018 година, пояснява изданието. Обвинения, към момента, няма повдигнати, но предстои да бъдат разпитани свидетели, пребиваващи в Испания за изясняване на определени обстоятелства по образуваното досъдебно производство, посочва окръжният прокурор Тодор Деянов, цитиран от „Отзвук“. От държавното обвинение ще изпратят и молба за правна помощ до Инспекцията по труда в Испания за отговори на определени въпроси.

Случаят с получените помощи за безработни от 51 жители на Неделино нашумя след изпратен сигнал до Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Всички неделинци са работили във фирмата на техния съгражданин Любомир Стефанов – Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU в Испания, където той отглежда лозя и насаждения. Хората се трудили по различно време по няколко дни в испанския град Аранда де Дуеро, а впоследствие Стефанов ги командировал в България, да работят на имотите му във Войводиново и Неделино. След приключване на договора неделинци подавали документи за плащане на обезщетение за безработни по Регламент 883/2004 година.
Месеци след като започнали плащанията от осигурителния институт в Смолян решават да направят проверка, провокирани от сигнал за фиктивно назначаване на работа. Изпратили запитване до Главна дирекция „Национална полиция“ дали тези хора са излизали от страната и според отговора има разминаване в дните на пребиваване и много от жителите на родопската община не са били в Испания през цялото време, а някои изобщо не са стъпвали там. За да се пресече източването на бюджетни средства са издадени разпореждания за спиране на помощите за безработни.

Разследването се води за документна измама в големи размери. Основна за това, че в определен период от 2017 до 2018 г. са представяни документи с невярно съдържание, с помощта на които е дадена възможност физически лица да получат без правно основание обезщетение за безработица, пояснява смолянското издание.

Според законодателството, когато едно лице работи в държава-членка на ЕС с трудов договор, макар и за кратко време, му се плаща 60 процента от заплатата при последния работодател. Точно на това основание жителите на Неделино месеци наред са получавали обезщетения.

„Аз не съм нарушил правата на работниците, всички са били осигурени, получили са си заплащането и между мен и тях няма проблеми. Хората са жертва на държавата. Този закон е приет 2004 г., значи 14 години е такъв. Сега са се усетили, когато стана масово“, казва работодателят Любомир Стефанов.

„Държат ни на къса каишка. Не е вярно, че не сме работили. Имаме заповед, командировъчни, и възнаграждението сме си получили“, твърдят неделинци. На 9 май т.г. 50-тина жители на родопската община излязоха на протест и затвориха за около половин час пътя за Кърджали.„Искаме да се спазват законите и да се прилагат еднакво към всички граждани. Обвиняваме разследващите и НОИ в двоен стандарт. На 1 април м.г. спряха плащанията и до момента никой нищо не казва, само че се води следствие. Търсим си човешките права, спрени са ни дори социалните и на лекар не можем да отидем“, заявиха тогава протестиращите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините