BG | EN

Къща – паметник на културата в Пловдив, е била съборена

Сградата се е намирала в непосредствена близост до общинската администрация, но въпреки това никой не е успял да спре събарянето й

Снимки: „Под тепето“

Къща – паметник на културата, намираща се в непосредствена близост до сграда на общинската администрация в Пловдив, е била разрушена, независимо че съгласно издаденото им разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата.

Знаковата сграда е била проектирана от архитект Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу преди повече от век и е със статут на единична културна ценност от ансамблово значение. Дълги години къщата e била използвана за детска градина, а след това върната на собствениците и затворена.

Вчера в Общината постъпил сигнал от граждани, че къщата на ул. „Гладстон“, където се извършвал ремонт, е разрушена. Установили го и пристигналите на място общински служители.

Цитиран от местните медии, кметът на пловдивдсия район „Централен“ Георги Стаменов заявява: „Съгласно издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Нещо, с което, както виждаме, те не са се съобразили, затова издаваме заповед за спиране на всякакъв вид строителна дейност на обекта“.
 
Стаменов съобщил, че ще изпрати писмен сигнал до Министъра на културата Боил Банов и до Прокуратурата за извършване на умишлени действия от страна на инвеститора по отношение на сграда, която е архитектурно-строителен паметник от ансамблово значение и се намира в групов паметник на културата „Княз Александър I – Отец Паисий“, граничеща с Цар-Симеоновата градина.
Сградата на Шнитер преди унищожаването й
 
Имаше идеен проект за запазване на южната фасада и други части, които бяха най-ценните в сградата, разказва за регионалното издание „Под тепето“ архитект Румяна Пройкова. „Днес ми казаха, че тази част е съборена, нямам информация защо е станало така“, допълва тя. Арх. Пройкова е участвала, заедно със свои колеги, в изработването на идейния проект в началото, но днес няма общо с обекта.

Радио Пловдив информира по темата, че в разговор по телефона, посочен на сайта на фирмата – възложител „Неокор 18“ ЕООД, жена, която не пожелала да се представи, обяснила, че от проливните дъждове напоследък останките на сградата са били силно повредени и са се наклонили. Така, за да не паднат и да нанесат щети на околните сгради и евентуално на наранят някого, от фирмата са решили да ги съборят. Жената посочила още, че от фирмата ще се срещнат с районния кмет Стаменов по казуса.

Ремонт и реконструкция на сградата на улица „Гладстон“ предвижда съгласуваният в Министерство на културата проект за шнитеровата къща, цитиран от „Под тепето“. Изданието пише, че в становището на институцията изрично е уточнено, че одобрява проекта, който „Предвижда се възстановяване на съществуващите фасади при запазване на автентичните фрагменти и допълване на всички изчезнали, но видими в архивните фотоматериали.“

Проектът е бил одобрен през февруари 2019 година. Възложител е Светослав Йорданов Митов. След справка на „Под тепето“ в Търговския регистър, името му се свързва с няколко фирми, които се занимават със строителство- Палас 27, Верона Резиденс, Неокор Билдинг и Верона Сити Център. Проектът за шнитеровата сграда е съгласуван в Министерството на културата, тъй като постройката е със статут на недвижима културна ценност от ансамблово значение, одобрен през 2002 година, част от създадената 2 години по-рано историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“. През юни 2018 година е постъпил проект в министерството, който е предвиждал запазване на фасадата и възстановяване на други части, според архивни фотоматериали. Одобрено е било създаване на нова стоманобетонова конструкция, която не засяга фасади с декоративна пластика и по тази причина е одобрена от министерството като допустима, пояснява „Под тепето“.

Архитект Слави Славов от Главна дирекция Инспекторат по опазване на културното наследство  в Министерството на културата е направил инспекция на разрушените останки от сградата и ще изготви доклад по случая, са съобщили от ведомството.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините