BG | EN

Разместване в състава на Общински съвет – Сливен след намесата на съда

сградата на Община Сливен
Сградата на Община Сливен
Снимка: Фейсбук профил на Община Сливен

Административният съд в Сливен отмени две решения на Общинската избирателна комисия за обявяване на легитимен избор на двама общински съветници.

След повторно преброяване на преференциите предстоят размествания в БСП за България и партия „Пряка демокрация“. 

В групата съветници на БСП влиза Георги Иванов Георгиев, който е 41-ви в листата на партията и трябва да заеме мястото на дългогодишната съветничка и зам.-председател на местния парламент Соня Келеведжиева. Георгиев събира 6,72% преференции пред Келеведжиева, която е с 6,69% преференциални гласове. 

В „Пряка демокрация“ Мария Балъкчиева измества Петър Балтов.

Съдът съобщи, че решението може да се обжалва в седемдневен срок.

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Сливен няма да обжалва отмяна на нейно решение от Административния съд за избор на общински съветници в част „Преференции“, съобщи обаче днес БТА, като цитира Християна Денчева от ОИК, които са заседавали по този казус.

В същото време, Комисията ще оспори решението на съда в частта, в която се оповестява, че се осъжда ОИК-Сливен да заплати на всеки един от жалбоподателите сумата от 1750 лв., представляващи разноски за адвокатска защита и съдебна експертиза.

Вчера Административен съд Сливен осъди Общинската избирателна комисия да заплати общо 3 500 лева на двама кандидати за съветници за направени адвокатски разноски и съдебна експертиза, след обжалване на изборните резултати. 

Говорителят на ОИК Тодор Тодоров, коментира, че Комисията не носи пряка вина за допуснатите нарушения при броенето на бюлетините. По думите му, членовете й не са участвали в броенето, а тези нередности идват от секционните комисии.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините