BG | EN

Разбита е международна група за трафик на хора

Илюстративна снимка на 4711018 от Pixabay

Задържани са лица, участвали в международна група за трафик на хора, обяви в Луковит заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, цитиран от БТА.

Международната операция срещу трафика на хора започна в Луковит рано тази сутрин. Акцията е съвместна с Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), швейцарската прокуратура и швейцарската съдебна полиция.

В Швейцария са задържани шестима души от малцинствената общност в Луковит.

Хората са били държани в робство, при много лоши условия. Карани са да извършват просия. Претърсени са два адреса, разпитани са над десет лица, е посочил Сарафов.

По думите му средствата от просията се превеждат основно към България, а всички жертви на този трафик са от региона на Луковит.

БТА цитира и Александра Сигрист, прокурор от Женева, която посочва, че разследването продължава от 18 месеца. Задържаните са извършвали дейността си в Женева и Лозана. Ще бъдат съдени в Швейцария, максималната присъда за деянията им е 20 години. Хората от престъпната група са живели под мостове, водили са лош начин на живот, добавя прокурорът.

Според Калин Стоянов, директор на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), днес и утре успоредно с тази акция се извършва и специализирана полицейска операция по линия битова престъпност и пътен контрол. Проверени са над 240 моторни превозни средства.

Борислав Сарафов коментира и случая с убития снощи граничен полицай на българо-турската граница. Той е съобщил, че вече се води разследване. Направен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели, иззети са видеозаписи от камерите. „Не изключвам български следователи да заминат за Турция. Ако бъдат установени извършителите на турска територия, ще поискаме да бъдат предадени на българските власти. Ние ще поискаме да участваме в действията по разследване заедно с турските си колеги, поясни Сарафов“, казва зам.-главният прокурор.

„Надявам се, че ще успеем да разследваме този случай и да стигнем до извършителя. Очевидно тук ще разчитаме изцяло на сътрудничеството и взаимодействието на колегите от турската страна. Ние вече сме в комуникация с турската прокуратура и още в рамките на днешния ден ще изпратим молба за правна помощ, за да бъдат извършени необходимите следствени действия на турска територия. Очевидно извършителите са действали от там“, посочва още Сарафов.

Той е определил случилото се като „терористичен акт, защото това е посегателство срещу униформен полицай, който охранява границата“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините