Път, ремонтиран за 16 млн. лв., вече 9 години се използва незаконно

Снимка: принтскрийн bTV

Път, за който са похарчени над 16 милиона лева, вече девета година функционира незаконно. Става въпрос за пътя от Осеново за Рибново в община Гърмен, който по документи се води от първостепенно значение, но е незаконен и изключително опасен, съобщи тази сутрин bTV.

Пътят се използва често от местните жители тъй като по него разстоянието до Благоевград се съкращава с 40 км, но пътуването е екстремно. Още в началото на пътя той е осеян с камъни. Счупените и липсващи на много места мантинели заплашват с падане в пропастта, става ясно от репортажа.

Пред камерата хората разказват, че всеки ден се качват в колите със страх: „Аз се моля на Господ да не се случи нещо, защото всеки ден по него е пълно с ученици, мотопеди, всички хора използват пътя, за да отидат до болницата”, казва Манчо Джуркин, директор на училището.

Пътят е строен през 2009 г. Похарчени са над 16 милиона лева за ремонта му, но така и не е бил узаконен – според кмета на община Гърмен Минка Капитанова заради погрешно направена процедура от страна на тогавашния управник. Затова и сега пътят не се поддържа: „Няма как за път, който не е въведен в експлоатация, да бъдат заделени средства за поддръжка”, пояснява кметът. Според нея настоящата управа е направила каквото може – платила е компенсаторно залесяване, внесла е преписки, на които, обаче, няма отговор. С кмета на селото и човешки ресурс на място поддържат каквото могат.

За bTV бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев, пък, е заявил, че за пътя е бил издаден Акт 15, но после той не е бил поддържан и в момента дори може да рухне.

Ако имаше Акт 16 пътят шеше да се поддържа, контрира от своя страна Капитанова, но въпросът за бъдещето на пътя остава отворен.