BG | EN

Път, ремонтиран за 16 млн. лв., вече 9 години се използва незаконно

Снимка: принтскрийн bTV

Път, за който са похарчени над 16 милиона лева, вече девета година функционира незаконно. Става въпрос за пътя от Осеново за Рибново в община Гърмен, който по документи се води от първостепенно значение, но е незаконен и изключително опасен, съобщи тази сутрин bTV.

Пътят се използва често от местните жители тъй като по него разстоянието до Благоевград се съкращава с 40 км, но пътуването е екстремно. Още в началото на пътя той е осеян с камъни. Счупените и липсващи на много места мантинели заплашват с падане в пропастта, става ясно от репортажа.

Пред камерата хората разказват, че всеки ден се качват в колите със страх: „Аз се моля на Господ да не се случи нещо, защото всеки ден по него е пълно с ученици, мотопеди, всички хора използват пътя, за да отидат до болницата”, казва Манчо Джуркин, директор на училището.

Пътят е строен през 2009 г. Похарчени са над 16 милиона лева за ремонта му, но така и не е бил узаконен – според кмета на община Гърмен Минка Капитанова заради погрешно направена процедура от страна на тогавашния управник. Затова и сега пътят не се поддържа: „Няма как за път, който не е въведен в експлоатация, да бъдат заделени средства за поддръжка”, пояснява кметът. Според нея настоящата управа е направила каквото може – платила е компенсаторно залесяване, внесла е преписки, на които, обаче, няма отговор. С кмета на селото и човешки ресурс на място поддържат каквото могат.

За bTV бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев, пък, е заявил, че за пътя е бил издаден Акт 15, но после той не е бил поддържан и в момента дори може да рухне.

Ако имаше Акт 16 пътят шеше да се поддържа, контрира от своя страна Капитанова, но въпросът за бъдещето на пътя остава отворен.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините