Пътят към имота, свързван с Доган в парк „Росенец“ остава общински

Изглед от високо към имота, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“, към който води придобилата скандална известност улица. Снимка: скрийншот от Гугъл мапс

Решението за промяна на Подробния устройствен план (ПУП) на парк „Росенец“ от м. април, с което общински път, водещ до частен имот, свързан с Ахмед Доган беше преобразуван в частен, беше оттеглено на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Докладната записка на групата от ГЕРБ за оттеглянето беше внесена извънредно като втора точка от дневния ред, а тази на Константин Бачийски от СЕК и Димитър Найденов от ПП ”Демократична България”, беше оставена като точка 33 макар да е внесена седмица по-рано.

Дебатът днес продължи повече от час, а пред сградата, в която се провеждаше сесията през цялото време имаше протестиращи, които следяха на голям монитор какво се случва вътре.

Още в началото общинският съветник Константин Бачийски от СЕК (Средна европейска класа) посочи, че ако бъде приета само докладната на ГЕРБ, има опасност тя да падне в съда. Той поясни, че предложението ще отмени целия ПУП, изготвен от Общината, а неговата докладна е насочена само към конкретния път.

От ГЕРБ посочиха, че основният мотив за внасянето на докладната записка е напрежението, което се е породило в обществото. „Протестите в парк „Росенец“ не бяха заради нашето решение, а заради действията на служителите на НСО, които провокираха общественото недоволство“, заяви общинският съветник от ГЕРБ Бойчо Георгиев. Той допълни, че решението от април е можело да допринесе за благоустрояването на района. „Щеше да се даде възможност да се изгради паркинг за 30-40 автомобила, велоалея, нормална широка улица. Отделно щеше да се осигури и достъп за охрана на нефтобазата, защото пътят минаваше покрай оградата на нефтобазата. Доста проблеми щяха да бъдат решени“, посочи Георгиев.

Бачийски репликира, че решението от април не е било справедливо и затова хората са излезли на улицата. „Ние не сме били против изграждането на нова инфраструктура. Даже в докладната ни с Димитър Найденов оставяме възможността за запазване на другите точки, които сме гласували. Искаме само промяна в това улицата да остане общинска“, обясни той.

Според зам.-кмета по строителство в Община Бургас Чанка Коралска, въпросът за ПУП-а на парк „Росенец“ се е превърнал в медиен и политически. „До 2013 г. Община Бургас не е притежавала нито един квадратен сантиметър собствебност върху нос Чукалята и в местността „Отманли“. Там терените са били основно държавна собственост или на предприятия с изградени в тях почивни бази. През 2013 г. се дава възможност на Общината за първи път да придобие безвъзмездно собственост от 4 дка на територията около нос Чукалята, които са отнети от имотите към тази дата, собственост на „Стрейтлайн“АД“, обясни тя. Коралска допълни, че Общината не притежава други терени в този район. Поради тази причина през 2018 г. се приема да се направи замяна със собствениците на частни имоти, за да не се отчуждават такива с публични средства. „Общината щеше да получи с над 1 дка повече, а сега тази земя ще остане в ръцете на Доган. С нашето предложение нямаше да ощетим обществения интерес, дори напротив“, посочи тя.

Общинските съветници приеха докладната записка на ГЕРБ с почти пълно мнозинство –  45 гласа „за“, 1 „против“ и 1 „въздържал се“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам