Пътуваща изложба разказва истории, посветени на живот #БезОтпадъци във Варна

изложба безотпадъци Варна
Снимка: _МястоБългария

Във фоайето на база Младежки дом във Варна, 16 визии, събрани в 8 пана, разказват истории, посветени на живот #БезОтпадъци. Изложбените пана съдържат информация за това кои продукти могат да се рециклират и кои не, както и идеи как да живеем в по-чисти и по-красиви места.

Изложбата #БезОтпадъци е по средата на своята обиколка из България, която започна през месец юни от Пловдив, премина през Силистра и в края на август бе позиционирана във Варна, където ще остане в рамките на две седмици, съобщиха организаторите. Следващите спирки на изложбата са Добрич и Шумен. Таблата остават по няколко седмици във всеки един град.

Във Варна гостуването на изложбата координира Морски клуб „Приятели на морето“, а инициативата е част от дългосрочната програма на пловдивското сдружение “БГ Бъди активен“ – “_Място България”, целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking.

Варненските организации – партньори по програмата „_Място България“ чрез различни дейности и подходи провокират варненци да имат отношение към средата, в която живеем, нейната красота и естетика, особено морските територии, посочват от пловдивското сдружение:

Морски клуб „Приятели на морето“ организира плажни кампании за ангажиране на плажуващи и плажни заведения с чистотата на плажовете и морето, извършва подводни почистващи акции с водолази, и доброволчески обучения и акции за ангажиране на младежи в темата за опазване на морето.

Сдружение „Пауър Джъмп“ прави провокативни маркетинг кампании и почиствания в рамките на партньорски събития, по време на които със своята пътуваща триколка с кошове за разделно събиране на отпадъци, гигантски фасове инсталации и атрактивни спортни дейности, привлича вниманието на гражданите специално върху казуса с фасовете като отпадъци.

Школа по изкуства „Дедал“ участва в проекта със селекция от филмовия фонд на своя международен фестивал за късометражни филми „Карантината“, които засягат темата за отпадъците, морето и човешката намеса. Техните филми са излъчени както на територията на Варна, така и по Северното черноморие, а през септември ще гостуват в Добрич.

Четвъртият варненски партньор – фондация Мейдей, е ангажирана с облагородяването на занемарени квартални пространства с помощта на местната общност. Екипът на фондацията вече стартира дейности в квартал „Успех“ в района на Тих труд, и района до читалище „Христо Ботев“, където се изчистват замърсени територии, облагородяват се зелени площи и се адаптират неизползвани пространства за социализация и дейности на открито.

“_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности.  От 2017 г. до сега чрез програмата са обновени места в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019. 

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра, допълват от неправителствената организация.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам