Пътната агенция откри 120 нерегламентирани сметища край пътни съоръжения

Пространството под моста на 62-ия километър на АМ „Струма“, 23.08.2019
Снимка: принтскрийн bTV

Сто и двадесет нерегламентирани сметища са установени при проверката на 3808 пътни съоръжения, извършена от Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ). Най-често това са битови и строителни отпадъци, гуми, сено, а в някои случа и места за отглеждане на „едър рогат и пернат добитък“.

Санкцията за нарушителите – физически лица, е от 200 до 500 лв., а за юридическите – от 1000 до 3000 лв. Там, където нарушителите не може да бъдат открити, отпадъците ще бъдат разчистени за сметка на бюджета на агенцията. Очаква се това да струва около половин милион лева, които ще се вземат от парите за текущи ремонти и поддържане на пътищата, за изкърпване на настилките, за обновяване на маркировката на второкласната и третокласната мрежа и за обезопасяване.

Проверката, резултатите от която бяха обявени днес от председателя на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски, започна след пожара на сметище под автомагистрала „Струма“, при който съоръжението бе сериозно увредено. Ремонтите и укрепването на виадукта на АМ “Струма“ при Дупница ще продължат до 4 месеца и ще струват 1,86 млн. лева, обяви Терзийски, цитиран от БНР, след инспектирането на почистването от отпадъци и възстановяването на съоръжението.

Планините от отпадъци на 2 метра от обгорялото съоръжение на „Струма“ остават неизвестно докога, тъй като към момента няма власт, която да принуди собственика на „Феникс Дупница“ да изчисти от там отпадъците си, пише по темата „Медиапул„. Медията цитира думи на Терзийски, според които Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Перник е разпоредила на АПИ да върне отпадъците под моста на компанията, причинила пожара с аргумента, че това не са боклуци, а суровина за преработка.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам