BG | EN

Първото заседание на 48-ото Народно събрание ще бъде на 19 октомври

Снимка: Народно събрание на Република България

Президентът Румен Радев ще свика 48-ото Народно събрание на 19 октомври (сряда), съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

По традиция на това – първо заседание към депутатите се обръща държавният глава, лидерите на парламентарните групи обявявяват основните си приоритети, а депутатите избират ръководство на Парламента.

По традиция първото заседание на парламента се открива от най-възрастния народен представител. В 48-ото Народно събрание това е Вежди Рашидов. 

Седем политически формации влязоха лед изборите на 2 октомври в 48-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС имат 67 места в новия парламент, „Продължаваме Промяната“ – 53, ДПС имат 36 депутати, „Възраждане“ – 27, „БСП за България“ са с 25 народни представители, „Демократична България“ – с 20, а „Български възход“ е с 12 депутати.

Президентът Радев обяви преди дни, че ще даде максимално време за разговори на партиите, които да сформират работещо правителство. 

По Конституцията следват консултации с парламентарните групи, след което президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС. Срокът за изпълнението му е седем дни.

От ГЕРБ анонсираха сформирането на контактни преговорни групи, начело с Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

„Продължаваме промяната“ казаха, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна. БСП също отказа да участва в коалиция с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините