BG | EN

Първият кораб, отнет от КОНПИ, е бил продаден на търг от агенцията по приходите

Снимка: КОНПИ

Националната агенция по приходите (НАП) във Велико Търново е продала на търг кораба „Балканска принцеса“, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция, цитирани от БТА. Корабът „Bolkan Princess“ („Балканска принцеса“) е бил продаден през август за 50 хил. лв. след като е бил отнет от КОНПИ от предишния му собственик.

За първи път в своята история Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) отнема кораб, след като Върховният касационен съд не допусна обжалване на решение на Великотърновския апелативен съд за постановено отнемане от Васил Кънев по иск на стойност 300 600 лв., съобщи в края на октомври миналата година пресцентърът на КОНПИ.

От съобщението ставаше още ясно, че плавателният съд „Балканска принцеса“ дълго време е работил като ресторант в град Русе. Закупен е през 2001 година за малко над 77 хил. лева и при отнемането му се намираше на пристанището в град Видин.

Кънев има присъда за контрабанда на корабно гориво и ръководене на организирана престъпна група, посочи още КОНПИ. По време на наказателното производство е била установена престъпна схема, според която екипажът на „Балканска принцеса“ е купувал гориво от чуждестранни кораби и контрабандно го е внасял в страната и продавал без да плаща мита, акциз и ДДС.

Освен кораба, от Кънев са били отнети и дружествени дялове и парични средства в размер на 223 600 лв.

След търга през август т.г. речният моторен кораб става собственост на румънски гражданин, който е платил за него 50 100 лева. Плавателният съд е в незадоволително състояние. Построен е като двуетажен пътнически кораб през 1984 г. в гр. Калайоки, Финландия и с разрешение за превоз на до 100 пътници.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините