BG | EN

Професор поиска отвод от съдия заради общи приятели във Facebook

проф. Н. Банков
Снимка: Под тепето

Преподавател от Университета по хранителни технологии (УХТ), обвинен в подкуп, заяви, че имал 28 общи приятели със съдийка от Окръжния съд – Пловдив и поиска отвод, предаде регионалното издание „Под тепето“.

Професор Николай Банков е обвинен, че искал пари от студенти, за да им „даде“ изпитите по „Теоретична електротехника“. Той е мотивирал искането си за отвод на пловдивската съдийка Елена Захова, с това че имат 28 общи „приятели“ в социалната мрежа Facebook.

„Под тепето“ припомня, че професорът за втори път иска отвод от член на съдебния състав. На предишното заседание по делото е поискан и получен отвод от съдебен заседател Анна Гигова, понеже членувала в едно и също туристическо дружество с Банков. Днес той отново се позовал на членството си в ТД „Руен“, като изтъкнал, че съдия Елена Захова – председател на тричленния състав, също практикувала това хоби и на походите се срещала с негови приятели.

Съдията, обаче, отказала да си направи отвод, с мотива, че в декларацията си пред Висшия съдебен съвет е декларирала туристическото си хоби, няма спомен да е била на едно и също събитие или преход с проф. Банков и няма как да следи всички членове на групите, с които ходи на преходи.

„Голяма част от така наречените ми „приятели“ са от групи за пътешествия или стоки за бебета и деца. Не може да се приеме, че по някакъв начин това влияе върху служебните задължения на съдията“, мотивирала се Захова и допълнила, че е напълно допустимо магистрат да има профил в социалната мрежа, в който да отразява събития от личния си живот, като спазва правилото да не уронва личния си престиж и този на съдебната система.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините