Предизборната кампания в Смолян започна с черен пиар

Анонимни листовки заклеймиха евентуалните противници на сегашния кмет на града Николай Мелемов (ГЕРБ) като „самозабравили се неудачници“

Листовките, с които осъмна Смолян в края на миналата седмица
Снимка: Зарко Маринов/“
Отзвук

Предизборната кампания в Смолян е започнала неочаквано и противно на правилата – с черен пиар в полза на управляващия в момента Николай Мелемов (ГЕРБ). За това съобщава аналитичен текст за регионалното издание „Отзвук“ главния му редактор Зарко Маринов.

В последния ден на миналата седмица Смолян е осъмнал

залят с анонимни листовки

със снимките на четирима от най-влиятелните опоненти на Мелемов в града – Кирил Асенов – бизнесмен и собственик на едно от най-големите дружества в района „Арексим инженеринг“, Кирил Хаджихристев – общински съветник и председател на опозиционната Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС), Филип Топов – независим общински съветник, изключен от ГЕРБ, и Дора Янкова – бивш кмет на Смолян и депутат от БСП.

Всички те са определени като

„опасни за себе си и обществото

и най-вече за община Смолян шепа самозабравили се неудачници“. Според авторите на листовката те са обвинени в това, че са спрели реализацията на „проект за смяна на горивната база (печките на твърдо гориво, бел. ред.) на стойност 9,6 млн. лв., които бяха отхвърлени с лека ръка и така лишиха 4000 домакинства от БЕЗВЪЗМЕЗДНО получаване на нови отоплителни уреди – съвременни и ефективни котли на пелети и нови климатици“. Тези действия съ квалифицирани като „цинизъм, граничещ с геноцид“.

На гърба на същата листовка абревиатурата КРОС е разшифрована като „Коалиция за Разбиване на Община Смолян“.

Според автора на анализа в „Отзвук“, въпреки че са положили усилия да не бъдат идентифицирани, авторите на листовката са оставили в съдържанието й достатъчно информация за себе си.

Издават, че два месеца преди изборите кметът на Смолян и обкръжението му губят почва под краката си, обзети са от

малодушие и паника

и са готови на всякакви позорни действия, за да останат на власт, пише Зарко Маринов.

Четиримата „опасни за себе си и обществото“, според авторите на листовката – Кирил Асенов, Кирил Хаджихристев, Филип Тотев и Дора Янкова
Снимка: Зарко Маринов/“Отзвук“

Според него тезата „спряха проекта за смяна на горивната база“ е на кмета Николай Мелемов. За първи път тя е била споделена от него след заседанието на Общинския съвет на града на 15 август т.г. с

публикация във Фейсбук.

Там кметът на града е написал следното

“Уважаеми съграждани, много ми е неприятно да ви съобщя, че опозицията в ОбС – БСП, КРОС и Филип Топов, днес спря три проекта от съществена важност за община Смолян и гражданите й: – за подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез който предстои да се сменят печките на дърва с екологично чисто отопление, финансиран от ОПОС; – за обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум в гр. Смолян, финансиран от ОПРР; – за създаване на Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Смолян, финансиран от ОПРР“. По-късно същата теза е била доразвита от общинския съветник от ГЕРБ Анита Чолакова в сайта й plamak.bg, където е бил публкуван текст със заглавие: „Опозицията в Смолян стопира проекти за 12.6 млн. лв.“

Според анализа на в. „Отзвук“ Общинският съвет в Смолян

не е обсъждал започване на работа по проекта

или неговото спиране. Заседанието от 15 август т.г. е имало за цел единствено да разреши на кмета Николай Мелемов да получи авансово преди изборите 10% от финансирането по проекта, или 960 хиляди лева, за „проучване на нагласите на населението“ и за разяснителна кампания „относно вредното влияние на качеството на атмосферния въздух“. Така е записано в докладната записка до Общинския съвет, изпратена от Мелемов с искане за свикване на извънредно заседание. Освен това съветниците е трябвало да разрешат обезпечаване на аванса със запис на заповед, която да не може да бъде оспорена.

Самият договор за изпълнение на проекта „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян” е бил подписан

още на 1 юли т.г.

между кмета на града Николай Мелемов и министъра на околната среда и водите Нено Димов, припомня „Отзвук“. Срокът за изпълнение е 58 месеца, или до началото на 2024 година. А това означава, че гражданите на Смолян ще почакат още 3-4 години за „безплатни котли на пелети и нови климатици“. А проектът ще се изпълнява от следващия кмет и следващия общински съвет като ще бъде приключен от наследниците им.

„Отзвук“ припомня, че Николай Мелемов е бил номиниран за кандидат-кмет на ГЕРБ за предстоящите местни избори на 8 август т.г.

от 56 души, без дискусия,

с пълно единодушие и в отсъствието на по-голямата част от членове на ГЕРБ в града. В същото време по думите на лидера на партията Бойко Борисов номинациите трябва да стават в присъствието на „външни хора“, от които градския партиен актив да чуе дали досегашните кметове, номинирани за пореден мандат „не са се самозабравили и дали не са станали номенклатура“.

Основният извод е, че сме дали управлението на Смолян в ръцете на

хора, за които властта е всичко,

хора, за които властта е всичко, а истината е без значение, пише в анализа си за „Отзвук“ Зарко Маринов. И както изглежда, са готови да я бранят до последно с позволени и непозволени средства. Обратното броене започна. Тази есен битката ще бъде за оцеляването на Смолян. Защото градът няма да издържи още 4 години с кмет като Мелемов. Тъй като с него ще управлява арогантната посредственост, която не се свени да омаскари всеки, който застане на пътя й.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам