BG | EN

Протест съпътства и втория опит за смяна на директора на болницата във Велинград

Снимка: МБАЛ – Велинград

Велинградчани отново се събират на протест пред залата на Общинския съвет, където днес съветниците са планирали да прегласуват върнатото от областния управител решение за смяна на управителя на общинската болница в града.

Първият опит за смяна на шефа на лечебното заведение бе в края на м. февруари, когато по предложение на кмета д-р Костадин Коев с гласовете на 15 съветници срещу 12 – против, от поста бе предсрочно освободен д-р Данчо Гурдев, а на негово място до провеждане на конкурс бе назначен д-р Заприн Пепелов. 

По-късно, обаче, областият управител на Пазарджик Трендафил Величков оспори решението, като незаконосъобразно. То е обжалвано и пред Окръжния съд, който с определение спря вписването на новоизбрания управител в Търговския регистър заради съществени нарушения на процедурата. А гражданите продължават да се подписват в интернет петиция „против“ предложението на кмета на Велинград за отстраняване на управителя на МБАЛ „Велинград“ д-р Данчо Гурдев.

Протестите на служителите в лечебното заведение и на граждани ва Велинград са породени от опасения, че се готви скрита приватизация на болницата, макар кметът да отрича това. От друга страна управителят, когото кметът иска да смени оповести данни за открити нарушения в лечебното заведение. Смяната му беше поискана само няколко месеца след назначаването му. В допълнение, протестиращите подозират и опит за монополизиране на общинското здравеопазване от близката частна болница, още повече, че новоназначеният на последната сесия временен управител е бил част от екипа на друго лечебно заведение на същия собственик.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините