BG | EN

Граждани поискаха оттеглянето на Иван Гешев като кандидат за нов главен прокурор

Кадри от протеста срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.
Източник: Фейсбук

Няколкостотин души се събраха тази сутрин на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу единствената засега кандидатура за нов главен прокурор – на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Днес се провежда третото поред заседание на ВСС, на което могат да бъдат издигани кандидатури за нов главен прокурор. Последната възможност е в понеделник – 29 юли.

Искането за

оттегляне на номинацията на Гешев

за главен прокурор ще бъде внесено и във ВСС и в писмен вид, обясниха организаторите на протеста от коалиция „Демократична България“. 

Въпреки краткото време, в което бе анонсиран протестът, на него се събраха стотици граждани.

„Да, България“ и „Демократи за силна България“ се обявяват срещу кандидатурата на Гешев, защото, според тях, тя е в разрез с обществения интерес и с очакванията за реформи в прокуратурата и за справедливост.

В репортаж от протеста, БНР цитира един от участниците, според когото „Полезен ход е да бъде оттеглен господин Гешев

поради непригодност.

Това трябва да стане още днес на заседанието на ВСС, след което министър Кирилов да предложи няколко имена, които са съгласувани с гражданите. Не можем да предвидим дали ще се получи друга номинация, но сме сигурни, че правосъдният министър трябва да бъде изслушан от активна страна в тази посока. Още днес трябва да бъде оттеглен господин Гешев поради непригодност, това е човек, к

Youtube

User: youtube@zaistinata.com

Pass: X9V94mTk}yR.\!’`;7Hb

ойто нарушава всички висши стандарти на магистратите, който разсипа КТБ делото и прикрива Пеевски и работи за Пеевски – Борисов, но то е неговото назначение да бъдат прикрити престъпленията на премиера Борисов и Делян Пеевски“, добави демонстрантът.

Христо Иванов обяснява какви са причините за днешния протест

Христо Иванов от „Да, България“ обяви от сега

протест пред ВСС и на 24 октомври.

Датата, на която трябва да бъде избран новия главен прокурор. „Искам да знаят, че няма да могат да се съберат и да го гласуват, без гражданите да им кажат какво мислят и да им кажат, че са мафия, и да поискат техните оставки“, посочва Иванов.

В същото време към протеста се присъединиха и друга група недоволни, които искат оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и подкрепят кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Двете групи протестиращи си отправиха словесни нападки и се стигна до блокиране на трамвайната линия, предаде Би Ти Ви.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините