BG | EN

Протест срещу насилието над жени ще се проведе тази вечер

снимка: pixaby.com

Български фонд за жените организира днес протест срещу насилието над жени. Протести ще се проведат в София, Варна и в градове извън страната, съобщи БНР като се позова на Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените. Според статистиката, изнесена от представители на Български фонд за жените в предаването „Тази неделя” по bTV, всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие.

Едно от най-важните искания на днешния протест е превенцията на насилието над жени, заявяват организаторите.

В интервю за БНР, Надежда Дерменджиева пояснява, че предложените промени в Наказателния кодекс във връзка с насилието над жени са една добра първа стъпка, но не са достатъчни. Съществен пропуск, според нея, е липсата на разбиране колко необходима е превенцията по тази тема.

„Отново се наблюдава една сбъркана логика на разсъждаване за по-тежки наказания на извършители. Нека има тежки наказания, но идеята е да предотвратим насилието, идеята е то да не се случва, да сме взели мерки преди да е станало късно и преди още жени да са загубили живота си“, спосочва още Дерменджиева. Според нея трябва да се въведат програми в учебния процес, които възпитават децата в толерантност, в ненасилие, в комуникация без агресия.

Пред БНР, Дерменджиева заявява още, че ако беше приета Истанбулската конвенция, тя щеше да отговори на исканията.

„Твърде толерантно е нашето общество към насилието и сме го нормализирали. Макар и закъснял, този протест вече е неизбежен. Явно по друг начин не става. Този протест е началото на една доста дълга борба“, посочва още представителят на Българския фонд за жените. Дерменджиева декларира, че ако се наложи, протестите ще продължат.

Според статистиката, изнесена от медиите в Международният ден за борба с насилието над жени, за последните 10 месеца в България са били убити 28 жени и 3 деца. Това са невинни и безпомощни жертви на домашно насилие.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините