BG | EN

Протест срещу закриването на съда в Каварна затвори пътя за Румъния през Дуранкулак

Протестът на главния път край Дуранкулак
Снимка: скрийншот от репортаж на bTV

Протестиращи от Шабла и Каварна блокираха тази сутрин за кратко главния път за Румъния през Дуранкулак. Хората излязоха на протест срещу закриването на Районния съд-Каварна и обединението му с този в Балчик.

Местните посочиха, че ако съдът в Каварна бъде закрит гражданите, живеещи в Дуранкулак и Шабла ще трябва да пътуват над 60 км. до Балчик за най-обикновените документи. Голямото, според тях, разстояние и покачващите се цени на горивата може да лишат стотици от достъп до правосъдие.

За елементарно свидетелство за съдимост, необходимо при започване на работа, хората трябва да преминат повече от 120 км. в двете посоки, посочи каварненски адвокат тази сутрин в ефира на bTV.

Пред местното издание „Добрич онлайн“ бившият кмет на Каварна Цонко Цонев анонсира, че протестът се провежда под мотото „Обществено обсъждане на пешеходната пътека на Дуранкулак“, за да дебатираме какви са мотивите да бъде закрит работещ съд и да затрудниш работата на правосъдната система в региона. Както и решим как да противодействваме на това решение.“

Съдът в Каварна обслужва Каварна и Шабла и когато се закрие, съответно се закрива пробационната служба, прокуратурата, съдиите по вписването, съдебно-изпълнителната служба, обясни Цонев. Всички системи на правораздаването и правосъдието се закриват и Каварна се връща 30 години назад, когато пак ходихме в Балчик, допълни той.

По-рано Общинският съвет в Каварна прие декларация против закриването на районния съд и преместването му в Балчик. Тя ще бъде изпратена във Висшия съдебен съвет. 

 В Шабла и Каварна продължава събирането на подписка срещу решението на Висшия съдъбен съвет.

Протестна декларация са изпратили и работещите в съда в Каварна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините