Протест пред сградата на Общински съвет – Пловдив

Изображение: „Под тепето“

Пловдивчани се събраха тази сутрин на протест пред сградата на Общинския съвет в Пловдив, където се провежда заседание на местния парламент.

Причината е, че днес съветниците трябва да приемат Общия устройствен план на града. Той дава възможност за застрояване до 30 процента от 81 декара, прилежащи към парк „Отдих и култура“ до Гребната база.

Искането на протестиращите е да бъде спазен законът, според който статутът на зелената зона да не бъде променян като предназначение.

С плакати „Да спасим зеленото сърце на парка“ и „Пловдив е на хората, не на мутри“, хората настояват устройственият план да бъде преработен и паркът да се запази.

С промяна на предназначението в изменения ОУП над 80 декара частен парцел в парковата зона зад Братската могила може да бъде застроен на 30 процента, с 3-етажни сгради с РЗП от близо 65 хиляди квадратни метра.

Част от протестиращите издигат и плакати с надпис „Панаирът е на Пловдив. Пловдив не е на Гергов.“

Причината е, че в дневния ред на сесията днес е и проекторешение, определящо как да гласува представителят на община Пловдив в Общото събрание на „Пълдин туринвест“, което ще се проведе в ранните следобедни часове с основна точка приемане апорта на акциите на община Варна, като по този начин бизнесменът Георги Гергов ще придобие пълния контрол над „Пловдивски панаир“.

Част от протестиращите граждани останаха да присъстват на заседанието на местния парламент.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам