Протест пред ВСС подкрепя съдиите при обсъждането на процедура за предсрочно освобождаване на Иван Гешев

Снимка: Фейсбук страница на събитието

С протест под прозорците си и викове „Оставка“ Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда днес писмото на Съюза на съдиите с искане да се установи налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев.

Протестът беше обявен в социалните мрежи. Тази сутрин преди заседанието на ВСС представители на „Правосъдие за всеки“, Сдружение БОЕЦ, „Да, България!“ и подкрепящи исканията им други граждани се събраха, за да подкрепят позицията на съдиите, че „пoвeдeниeтo нa Обвинител номер едно зaплaшвa фyндaмeнтите нa пpaвoвaтa дъpжaвa“. В дневния ред на Съвета е също и позиция на Асоциация на прокурорите в подкрепа на Иван Гешев, предаде БНР.

Вчера Пловдивската адвокатура също излезе със становище по отношение на започване на процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и днешното заседание на Висшия съдебен съвет. От Адвокатски съвет – Пловдив обявиха, че се присъединяват към отправеното от страна на Съюза на съдиите в България искане за започване на процедура по предсрочно освобождаване обвинител №1. „Ние считаме, че по отношение на г-н Гешев са налице основанията за освобождаването му от длъжност, а именно: тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“, заявявиха от организацията

В началото на заседанието главният прокурор обяви, че няма да участва в дискусията, за да не допринася за разделението между съдии и прокурори.

Днес Висшият съдебен съвет обсъжда първия доклад на Европейската комисия за България по новия хоризонтален Механизъм за върховенството на правото.

„Настоящата структура и функционирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него поставят съществени въпроси, свързани с тяхната ефективност и независимост и дебатът следва да продължи“, пише в доклада. Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на Съвета няма мнозинство на съдии, които са избирани от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този контекст се отбелязва засилването на атаките срещу съда без адекватна реакция на компетентните власти. Отбелязано и е силното влияние на главния прокурор в пленума на Съвета и очакванията на ЕК в България да бъде въведен ефективен механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор като отново се обръща внимание, че за това от години настоява Венецианската комисия.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам