Протест на журналистите от Радио Пловдив

Снимка: Радио Пловдив

Журналистите от Радио Пловдив публикуваха в Интернет страницата на медията отворено писмо и протестна декларация с настояване за „справедливо и адекватно разпределение на бюджета между националните и регионални програми, повишаване на бюджета на Радио Пловдив и финансово обезпечаване на неговия екип.“ Те изразяват своето несъгласие с финансовата политика на националното радио. Като част от протестните им действия, съдържанието на уеб страницата на Радио Плодив не се обновява от 19 декември м.г.

„Скъпи наши слушатели и читатели, както сте забелязали, интернет страницата на Радио Пловдив не обновява съдържанието си от 19.12.2019 година. Отлаганите дълго време финансови въпроси и натрупаните от това проблеми доведоха до вземането на тежкото за нас решение да спрем публикациите.“ С това започва писмото на екипа на БНР в Плодив. То е адресирано до директорите на Радио Пловдив и на БНР, до управителния съвет на националното радио, кандидатите за директори на БНР и Съвета за електронни медии.

Екипът на Радио Пловдив разкрива, че през 2019- та година радиото не е получило допълнително финансиране за отразяване на важната за Пловдив и региона година (ред.бел.: През 2019 година Пловдив беше Европейска столица на културата), но въпреки това събитията са били отразявани в пълен обем по всички канали на радиото. В края на годината екипът в Пловдив не е получил и допълнително материално стимулиране, за разлика от другите програми на БНР, поясняват журналистите. Финансовите си възнаграждания те определят като все по-близки до минималната работна заплата за страната, което според екипа не отговаря на квалификацията, задълженията, отговорностите и свършената работа.

Според пловдивските журналисти, това за пореден път е показало драстичен дисбаланс при финансирането на отделните програми без ясни критерии и аргументи.

Екипът на пловдивската програма на БНР счита, че отговорността за случилото се размива между местното и национално ръководство на радиото.

„След водени разговори и с двете страни и след липсата на конкретна информация и поети ангажименти до 7-ми януари, какъвто срок бяхме дали за отговор, сме принудени да обясним пред аудиторията си нашите действия“, пише в писмото.

Пловдивските журналисти настояват за „справедливо и адекватно разпределение на бюджета между националните и регионални програми, за повишаване на бюджета на Радио Пловдив и финансово обезпечаване на неговия екип.“

Те определят това като задължително условие, за да продължат да изпълняват в цялост и пълно професионалните си задължения, което до момента са правили без средства, водени от професионалните си стандарти и убеденост, че така разширяват аудиторията си. 

Тази наша мисия досега изпълнявахме на добра воля, време е да поискаме професионализмът ни да бъде оценен финансово, пише в заключение в декларацията, приета единодушно на общо събрание на екипа на Радиото.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам