BG | EN

Протест в Смолян, полагат асфалт върху калта

Снимка: „Отзвук“

Жителите на ул. „Беклийца“ в Смолян излязоха на протест, след като разбрали че в четврътък (днес – б.а.) ще започне асфалтиране на пътя, съобщи регионалното издание „Отзвук“. „Как ще полагат асфалт върху калта. След някой месец нищо няма да остане от него“, реагираха хората.

Улицата се ремонтира по проект на Община Смолян. Финансирането е по ОП „Региони в растеж“. Проектът включва ремонт на улиците „Беклийца“, „Спортна“, Евридика“ и „Зорница“, както и ремонт на надлезите на бул. „България“. Общата стойност е близо 5 млн. лв., от които 4,1 млн. лв. европейско финансиране, а останалите над 700 000 лв. е национално съфинансиране.

С кал и бабуни е „готовата“ за полагане на асфалт улица. Снимка: „Отзвук“

Ремонтът на ул. „Беклийца“ е на стойност 525 000 лв., а изпълнител е „Трейс груп холд“. Работата стартирала през февруари тази година. Подменена е канализацията, положени са тръбите и фирмата-изпълнител спряла за дълго работа през лятото.“ Казаха, че в четвъртък ще асфалтират. Дори са разграфили докъде ще бъде асфалтът. Няма да има биндер, няма износващ пласт, какъв асфалт ще полагат“, ядосва се Янчо Чавдаров. „Всичко е имитация на работа, само си хвърляме парите. Европейски проект е, много пари се дават“, негодува негов съсед.

Снимка: „Отзвук“

Хората искат да се извършат всички дейности, заложени в проекта – да се положи качествена асфалтова настилка, да се подменят ел. стълбовете с метални, да се вкарат под земята комуникациите и да се сложи парково осветление.

„Не искаме да гледаме тези навързани кабели, цигания. Забраниха им, но никой не спазва законите“, вмъква мъж, който също изрази недоволство от качеството на ремонта.

Снимка: „Отзвук“

Сега има опасност да загубят европейските пари, ако не спазят срока и не извършат всички дейности, заложени по проекта. По проект е предвидено вкарване на комуникациите под земята. „Трябва да се положат шест тръби (гофрета), в които да минават кабелите, които сега са накичени по стълбовете. От общината казаха, че не могат да направят това. Аз им направих модел, че това може да стане. От ЕВН са предали всички материали на подизпълнителя. В последният момент материалите са отказани, защото нямало как да се сложат. Само кабела за видео наблюдението поставиха под земята, за да ни броят колко сме останали“, каза още Янчо Чавдаров.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините