BG | EN

Протест в защита на директорката, отказала да приеме ромски деца в училище в Благоевград

Снимка: скрийншот БТВ

Родители и учители организират протест и събират подписка в защита на директорката, която отказа да приеме повече ромски деца в училище в Благоевград.

До момента в подписката са се включили над 600 души, които подкрепят действията на директора Василка Величкова. Според тях въпросното училище в Благоевград не може да приеме повече деца от ромски произход.

Пред камерата на БТВ родителите заявяват, че не са против децата от местната „Предел Махала“ да учат редом с техните, но не могат да разберат защо тези деца не се разпределят равномерно и в останалите училища в града. В Благоевград имало училища „където общинарите водят децата си”, в които нямало записано нито едно ромско дете, твърдят протестиращите.

БТВ показа в репортаж за сутрешния си блок и позицията на жителите на ромската махала, които също заявиха, че нямат нищо против децата им да учат в центъра, в класове с преобладаващо присъствие на деца от града, а не от ромската махала, както се случва в близкото училище. „Когато общуват с хора, разбираш ли ме, с българи става въпрос, стават по-културни, по-възпитани”, заяви един от жителите на благоевградската „Предел Махала“.

„Смятам, че не трябва да бъдем единственото училище, което да извършва образователна интеграция на територията на Благоевград, защото няма как всички ромски деца да учат при нас, вече имаме приети 90 деца”, поясни Василка Величкова.

Според изискванията за прием, децата от благоевградската ромска махала се записват в първи клас в четири училища в близост.

От Община Благовград не са отговорили на искания от репортерите на БТВ коментар по темата.

В момента благоевградското училище, което се обяви срещу допълнителния прием на ромски деца, се проверява от инспекцията по образование, комисията по защита от дискриминацията и икономическа полиция.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините