Протестът срещу избора на Иван Гешев за гл. прокурор се премести пред президентството

Орлов мост в София остана блокиран цяла нощ от протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор
Снимка: Принтскирйн bTV

Недоволни от избора на Иван Гешев за нов главен прокурор представители на гражданско движение „Боец“ се събраха днес пред президентството с искане държавният глава да не подписва указа за назначаване на наследника на Сотир Цацаров на поста, предаде БНР.

След 10-часово заседание снощи настоящият зам.-главен прокурор Иван Гешев беше избран за следващ главен обвинител с 20 гласа „За“ и четири „Против“. Решението е изпратено до президентството, тъй като указът за назначаването се издава от държавния глава. 

Няма срок, в който президентът да реши дали да подпише указ за назначаване на Гешев, или да върне предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС).

От прессекретариата на президента съобщиха, цитирани от БНР, че Румен Радев ще се запознае с решението на ВСС, след като се завърне от визитата си в Япония, и уточниха, че действията му ще бъдат съобразени с изискванията на Конституцията. Според говорителя на Прокурорската колегия Даниела Машева при евентуален отказ на държавния глава да потвърди избора процедурата е да се подложи отново на гласуване същата кандидатура. „Знаете, че при повторно гласуване на избор, президентът ще бъде задължен да го назначи с указ“, пояснява Машева.

Пред президентството Георги Георгиев от гражданско движение „Боец“ е призовал президентът да застане на страната на гражданското общество. Представители на движението поискаха промени в законите, с които „да има възможности гражданското общество също да предложи квота, която също да участва в избора на главния прокурор“. 

Очаква се довечера активисти на „Боец“ отново да излязат на протест пред президентството.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам