BG | EN

Протестът на чепеларци срещу закриването на Районната прокуратура се мести в София

Снимка: otzvuk.bg

Жители на Чепеларе отиват на протест в София срещу закриване на Районната прокуратура в града. Митингът ще се проведе пред сградата на Висшия съдебен съвет в петък от 11,30 до 14,00 часа, съобщи регионалното издание „Отзвук“.

„Поканата е към, всички които са против начина, по който се осъществява съдебната реформа и по който функционира съдебната система в България.  Сезирали сме Върховния административен съд (ВАС) с жалба срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС). Очакваме решение на ВАС за спиране на решението и за законосъобразността му“, казва адвокат Тонка Динчева  – председател на „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на Община Чепеларе“ пред изданието.

„Отзвук“ допълва, че жалбата във ВАС е подписана от адв. Тонка Динчева, адв. Венета Русева и адв. Иванка Сивенова и е срещу решение на Пленума на ВСС, взето на 19 юли 2018 г., с което считано от 1 януари 2019 г. Районната прокуратура в Чепеларе се закрива и преминава към Районната прокуратура в Смолян, като в Чепеларе ще бъде разкрито Териториално отделение към РП Смолян.

„В решението не се сочи правното и фактическо основание, на което се приема. Не е посочена нито правната норма, овластяваща административния орган, нито фактически основания, които да я обосноват. Конституцията в чл. 133 разпорежда, че организацията на съдилищата, на прокурорските и на следствените органи се извършва със закон, а не с решение на административен орган, какъвто е ВСС. С решението от 19 юли се изменя структурата на съдебната система, като се закриват органи и разкриват нови. С това изменение пряко се нарушава изискването за функционално съответствие между структурите на съдилища и прокуратури“, пише в жалбата до ВАС, цитирана от смолянското издание. Според адв. Динчева, адв. Русева и адв. Сивенова, ВСС не е компетентен да вземе такова решение, а това е от компетентността на Народното събрание.

Това ще бъде поредният протест на чепеларци срещу закриването на Районната прокуратура в града. При предходните чепеларци затвориха пътя Пловдив-Смолян.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините