BG | EN

Протестно шествие в подкрепа на областната болница се проведе във Враца

Снимка: zovnews.com

Повече от 60 автомобила се включиха в поредният протест за подкрепа на врачанската болница, който се проведе снощи в града.

Регионалното издание „Зов нюз“ информира, че протестиращите са настоявали за бърза и спешна реакция на всички институции, които могат да възстановят нормалната работа на болницата и отделенията в нея. Друго искане е било държавата, като принципал, да поеме ангажимент към лечебното заведение, което според хората не трябва да бъде търговско дружество. Недоволните от настоящото й състояние са настояли още да получават не само полагащото им се по Конституция право на лечение, а и безплатно здравеопазване.

По-рано през деня, в предаването „Неделя 150“ на БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева е заявила „Болниците във Враца и Ловеч са приоритетни, те са областни болници и задължително трябва да продължат да съществуват – дали точно в този вид на този етап не мога да отговоря, но основните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, защото са единствени на територията на съответната област.“ Протести вчера се проведоха и по повод бъдещето на многопрофилната болница в Ловеч.

Според Начева, принос за сегашното състояние на двете болници има неглижирането на просрочените задължения и на договорите, които са били сключени преди няколко години за съвместна дейност в ущърб на държавните болници.

„Това, което се опитваме да направим, ще направим, е оздравителните планове, които сме изготвили за двете лечебни заведения да проработят, но за целта е необходимо да се постигне оптимален баланс в диалога с кредиторите. И на двете места сме го постигнали този оптимален баланс. Ще потърсим отговорност (предприели сме действия в тази посока) на лицата, които са довели до това финансово състояние двете лечебни заведения“, посочва още Жени Начева, цитирана от „Зов нюз“.

Във Враца очакват днес и да посрещнат зам.-министъра на здравеопазването в града.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините