Протест в защита на дивите плажове се състоя в столицата

Снимка: Скрийншот Би Ти Ви

Протестно шествие в защита на дивите плажове се проведе снощи в столицата.


Недоволството тръгна от Народното събрание и стигна до Орлов мост, където за кратко гражданите блокираха движението, предаде Би Ти Ви. 

Повод за протеста станаха зачестилите напоследък случаи на строителство по Черноморието, като след проверките се оказа, че при всеки от тях се строи „в рамките на закона“.

В подписката, която протестиращите разпространиха, се настоява за пълна забрана за строеж върху малкото останали диви плажове и зоните зад тях и анулиране на всички ОУП, ПУП и разрешителни за строеж, които противоречат на нормите за опазване на околната среда.

Протестиращите поискаха също одържавяване на всички територии, попадащи в защитени зони от мрежата „Натура 2000“, както и институциите незабавно да изпълнят задълженията си относно поддържането на актуални регитри с информация за разрешителните за строеж, издадени от всички общини, пренасяне на всички картирани дюни от специализираната кадастрална карта в кадастъра и служебно да се промени предназначението им в дюни, както и пренасянето на всички изтекли по срок промени в предназначението на урбанизирани територии – обратно в предназначението им като земи и гори.

Под исканията вече са се подписали около 1000 души, като целта на организаторите е те да достигнат 10 хиляди. Подписите ще се събират до 20 май, след което ще бъдат внесени в парламента, съобщи БНР.

„Искаме да запазим малкото останали местенца по Черноморието, които все още не са залети с бетон. Искаме да продължаваме да им се наслаждаваме”, подчерта пред Би Ти Ви Лорета Тодорова, организатор на протестното шествие.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам