BG | EN

Протести блокираха гранични пунктове и редица пътища в страната

Снимка: otzvuk.bg

На много места в България днес се проведоха протести с блокади на основни пътища и гранични пунктове, съобщи БНР. Участниците в демонстрациите поискаха подобряване на жизнения стандарт и смяна на системата, намаляване на цените на горивата и на застраховката „Гражданска отговорност”, предадоха регионалните медии в градовете, където се проведоха протестите.

По данни на МВР, в цялата страна на протест са излезли 1780 автомобила и около 3500 души.

Не са допуснати сериозни нарушения на обществения ред,  има протестиращи с наложени административни наказания, има четирима задържани, заявява директорът на националната полиция гл. комисар Христо Терзийски, цитиран в прессъобщение на МВР.

За кратко днес са били затворени пътищата към граничните пунктове Капитан Адреево, Илинден, Кулата, международният път при Лесово, участъци от магистрала „Тракия“, пътен възел „Боаза“ и пътят между Ловеч и Плевен. Полицията не допусна благоевградчани да блокират главния път Е-79.

Над 200 автомобила блокираха днес Смолян и двата входа на града, съобщи регионалното издание „Отзвук“. Протестиращите са преминали през целия град с блокиране на движението на няколко места в града. Затворен е бил и пътят за Пампорово и Девин.

Над 500 автомобила са се включили в протестното автошествие в град Гоце Делчев, предаде регионалното издание „Благоевград нюз“. Колоната е преминала по основаните улици в града. Участниците са блокирали пътя към ГКПП „Илинден – Екзохи“. Протестиращите от общините Сандански и Петрич са блокирали ГКПП „Кулата“, а в Разлог за кратко е бил блокиран пътят за Банско. Екип на благоевградската медия е бил приведен за щателна проверка във Второ РПУ-Благоевград след като автомобилът им е бил засечен на пътя от полицейска патрулка.

Стотина пловдивчани бяха подкрепени от пазарджиклии в митинга срещу системата, съобщи пловдивското издание „Под тепето“. Демонстрантите са хвърляли жълти стотинки пред входа на кметството, за да демонстрират за какво работят и с какви средства разполагат в ежедневието си, а и да нахранят властта. Поискаха 800 лева минимална заплата и 450 лева минимална пенсия. Лица от февруарските протести през 2013г. се включиха в шествието, допълва „Под тепето“.

Регионалното издание „Сакар нюз“ съобщи, че протестиращите днес са затворили магистрала „Марица“ за около час и половина. Участвали са хора от Хасково, Димитровград и Харманли.

Над 8 часа е продължило по данни на БНР протестното автошествие в Бургас въпреки проливния дъжд. То е започнало в обедните часове и е прераснало в двучасово блокиране на АМ „Тракия“ в следобедните часове.

Протестиращи от Шумен са блокирали за кратко автомагистрала „Хемус“ на Детелината до Белокопитово, съобщи регионалното издание „Радиан“.

По информация на БНР, протестиращи от Хасково и Свиленград са спрели движението в посока към Турция при граничния пункт Капитан Андреево. По обед те са блокирали за половин час движението към Гърция през пункта Капитан Петко войвода.

Днес пред Министерския съвет се събраха отново и майките на деца с увреждания. Те обясниха, че ще се събират всеки ден пред сградата на правителството, докато оставката на вицепремиера Валери Симеонов, подадена в петък късно вечерта, не бъде гласувана от Народното събрание, съобщи Дневник. Тази вечер те са носили сиви шалове в знак на това, че заради оставката се е появила надежда за тяхната кауза.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините