BG | EN

Протестите в Своге заради състоянието на пътя продължават, шофьорът на катастрофиралия автобус е под „домашен арест“

Снимка: скрийншот NOVA TV

Протестите на хората в Своге заради лошото състояние на пътя, където при катастрофа загинаха 17 души продължават и днес. Софийският окръжен съд наложи в сряда на шофьора на автобуса Григор Григоров мярка за неотклонение „домашен арест“. Това бе и мярката, поискана от прокуроратурата по-рано.

Според държавното обвинение, Григор Григоров е нарушил Закона за движение по пътищата с две свои действия – влязъл е в насрещното платно и е карал с превишена скорост, като се позова на свидетели. Защитата на обвиняемия възразила, че  пътнотранспортните произшествия се изследват с експертизи, които все още няма по делото и поискала цялостно разследване на пътната настилка и другите участници в движението, съобщи БНР. Според адвоката, в рамките на този процес трябва да се изясни отговорността на АПИ, на Държавната агенция „Aвтомобилна инспекция“ и на фирмата, ремонтирала пътя.

С постановление на наблюдаващия прокурор на Григоров е била наложена забрана да напуска България и му е отнета шофьорската книжка.

Определението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, а по информация на БНР, защитата на Григор Григоров има намерение да го направи.

Адвокатът заявил, че обвиняемият е в изключително тежко психическо състояние, защото от години е познавал част от починалите и пострадалите край Своге.

Здравословното състояние на Григоров е влошено, станало ясно r от прочетеното в съдебната зала становище на медицинските специалисти. Пред съда водачът на автобуса заявил, че съжалява за случилото се и се разплакал.

Междувременно стотици жители на Своге се събраха снощи на протестно шествие до мястото на катастрофата, при която в съботната вечер загинаха 17, а 21 други бяха ранени на опасен участък от пътя, за който преди инцидента са били подавани редица сигнали.

Протестите ще продължат до 6 септември – всяка вечер по едно и също време – в 18.30 ч., стана ясно от изявление на протестиращите.

Исканията остават същите – ремонт на пътя и наказания за виновните. Пред репортери участниците в протеста заявяват, че виновният за инцидента не е шофьорът на автобуса.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините