BG | EN

Протестиращи призоваха Иван Гешев да се откаже от поста Главен прокурор

Снимка: Фейсцук/Инициатива „Правосъдие за всеки“

Oколо 1000 души се събраха на поредния протест срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор, който се проведе снощи в София. Събитието бе организирано от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и Сдружение „Боец“.

Под мотото „Светлината ражда свобода“ протестиращите потеглиха от Съдебната палата до президентството, където призоваха държавния глава да не подписва указа за назначаването на Гешев, както и самия Гешев да се оттегли и да не става главен прокурор.

„Г-н президент, Вие имате историческия шанс да сте първият държавник, който ще чуе гражданското общество, което преодолява различията си и сега изговаря силно една и съща истина – Гешев не бива да бъде главен прокурор, защото вече показа, че не може да гарантира върховенство на закона. А не може, защото назова за врагове гражданските организации и човешките права“, каза председателят на сдружение „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков, цитиран от „Дневник“.

Лидерът на гражданско сдружение „Боец“ Георги Георгиев посочи, че „най-големият кошмар на мафията във властта е солидарността на гражданите“. По думите му гражданите, които са се събрали на протеста са били обединени от начина, по който е избран Гешев – „най-жалкият водевил в историята на съдебната власт и най-противонародния акт, извършен от Бойко Борисов и Сотир Цацаров“.

В речите на всички оратори беше акцентирано върху огромното полицейско присъствие на 24 октомври – денят на избора на главен прокурор пред сградата на Висшия съдебен съвет, к ъдето той се провеждаше.

Журналистът Мария Спирова, която работи в британска медия, обяви, че и пред българското посолство в Лондон българи ще запалят светлини, подобни на тези на протеста в София.

Две подписки започнаха да се събират на площада, докато тече протеста. Едната е на „Правосъдие за всеки“ с призив към президента да върне указа за избора на Гешев. Другата е на „Боец“ с искане към Гешев сам да се оттегли.

Малко преди да започне протестът кандидатът за кмет на София Мая Манолова използва профила си във „Фейсбук“, за да изрази подкрепата си за него. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините