Протестиращи от Стара Загора блокираха изхода към автомагистрала „Тракия“ (видео)

Протестиращите в Стара Загора, които не бяха допунати да блокират автомагистрала „Тракия“
Снимка: Венелина Попова

Протестиращите в Стара Загора разпънаха тази вечер палатки на пътя към Хасково, който е и единственият пряк изход от града към автомагистрала „Тракия“. От 19 в петък той беше затворен, след като полиция и жандармерия застана на пътя на автоколоната, отправила се към магистралата с идея да я блокира за около час и половина.

Към старозагорската група от 30-тина души, която остана цяла нощ на пътя, още от снощи започнаха да се присъединяват млади хора от Хасково, Казанлък, Варна и Бургас. Тази вечер сред протестиращите бе и единият от т.нар. „отровно трио“ на организаторите на протеста – Арман Бабикян. Пред „За истината“ той каза, че е дошъл да подкрепи гражданите на Стара Загора и да им даде кураж да продължат.

Снимка: Венелина Попова

“Ако Борисов продължи да упорства, за да сключи още повече сделки „на бегом“, най-много да радикализира протеста и да вбеси хората окончателно. Това не е разумно от страна на властта, но в крайна сметка решението е в ръцете на премиера: дали ще си тръгне много опозорен или още повече опозорен“, каза Бабикян в коментар за казаното от Борисов, че има намерение да изкара пълен управленски мандат. На въпрос дали протестите и блокадите, особено в София, не трупат напрежение сред останалите граждани на София, които са затруднени във всекидневното си придвижване, Бабикян отговори, че по-важно е затруднението, което цялата държава и нейните граждани изпитват от 11-те години престой на Борисов във властта.

Снимка: Венелина Попова

Тази вечер организаторите на протеста обявиха, че не приемат как медиите отразяват техните действия. По думите им не те, а полицията и жандармерията блокират пътя, за да не ги допуснат да преминат с колите си по детелината на магистралата, което според тях щяло да отнеме не повече от десетина минути.

На сутрешен брифинг в полицията комисар Илиян Илиев-началник „Охранителна полиция“ обясни, че в полицията не е постъпвало искане за блокада на магистралата и те не могат да го допуснат, защото така ще се създадат предпоставки за пътни инциденти.

Снимка: Венелина Попова

През целия ден граждани носеха вода и храна на протестиращите. А униформените стояха прави в кордон с часове. Протестиращите заявиха, че няма да си тръгнат от пътя, докато не реализират правото си на свободно придвижване до магистрала „Тракия“ и обратно към Стара Загора.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам