BG | EN

Протестиращи опънаха палатков лагер с искане за вето на Закона за Черноморското крайбрежие

Снимка: принтскрийн видео Facebook/Бетономорие

Протестиращи опънаха снощи палатки пред сградата на Президентството в подкрепа на свободното къмпингуване и с апел към президента да наложи вето върху новите правила за дивото къмпингуване. Общо 20 организации, обединени в групата „Бетономорие“, настояват държавният глава да наложи вето върху гласуваните текстове.

Недоволството на природозащитниците срещу новите правила за дивото къмпингуване продължава и днес, съобщи БНР. Измененията окончателно забраняват разполагането на чадъри и палатки върху плажните дюни, а нарушителите ще бъдат наказвани с глоби. „Абсурдно е да не остава абсолютно никакво място, което да е свободно за хората. Абсурдно е да се мачкат дюни. Да се строи навсякъде. Също така е пълен абсурд хората да бъдат глобявани за къмпингуване. Просто трябва да има някакъв адекватен режим, който да регламентира, както строежите, така защитените територии и къмпингуването“, каза един от участниците в снощния протест.

Протестиращите блокираха снощи движението в района на президентството за около час. По думите им, палатковият лагер пред сградата на президентството ще остане в следващите три денонощия, или докато президентът не наложи вето на промените в закона.

Президентът Румен Радев обяви, че обмисля вето, като посочи, че приетите промени са във вреда на гражданите, като в същото време обслужват „варварското бетониране на Черноморието“.

Вчера недоволните от промените в Закона за Черноморското крайбрежие внесоха в президентството искането си за вето, както и подписка. Те поискаха и среща с президента Румен Радев.

По-рано през деня, пък, от Асоциация „Българско Черноморие“ се обявиха против ветото с мотива, че промените в закона създават ред по Черноморието.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините