BG | EN

Кметове на добрички села заплашиха с гражданско неподчинение заради липса на вода

Снимката е илюстративна. Снимка: pixaby.com

Кметове и общински съветници от над 20 села в община Добричка се събраха на протест пред сградата на ВиК-Добрич. Недоволството им е предизвикано от нарушеното от години водоподаване в населените места и липсата на адекватна реакция от водното дружество, съобщи БНР.

Кметовете са опитали да проведат разговор с управителя Тодор Гикински, като разказват, че аварии е имало винаги, но през последната година проблемът се е задълбочил заради спирането на помпите и опитите от страна на водното дружество да пести пари за електроенергия.

„Плащаме най-скъпата вода и я няма“, казват хората пред БНР.

Пред микрофона на „Дарик“ кметовете на села обясняват, че водата спира сутрин още в ранните часове, след което идва около обяд, за да спре отново точно когато хората се връщат от работа. След това ако дойде водата, това става през нощта в малките часове. Предприятия и ферми също не могат да си вършат нормално работата и бизнесът страда. 

Управителят Тодор Гикински пък заявил, че проблем с водата няма и не е обявяван режим. Изказването му е било последвано от възгласи на протестиращите, че това, което казва не е вярно. Според Гикински, причината за ниското налягане и липсата на вода е поливането по селата, което не позволява течността да стигне до по-високите места.

В разговора между шефа на „ВиК“ и кметовете днес не е постигнато разбирателство.

Протестиращите заради безводието заплашват, че ще пристъпят към гражданско неподчинение, ако проблемът не намери решение. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините