BG | EN

Протестиращи блокираха пътя Бургас – Созопол

Снимка: принтскийн bTV

Около 50 жители на Черноморец блокираха днес за 15 минути движението на колите по главния път Бургас – Созопол на изхода на града. Хората са недоволни от изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че протестите им са политизирани и че наследниците на имотите, които попадат в обхвата на военните поделения, обявени за продажба са получили обезщетение, предаде БНР от Бургас.

Земите се намират на брега на морето и са с обща площ около 600 дка на носовете, които ограждат Черноморец като полуостров, припомня в репортаж от мястото на събитието bTV.

Това е втори протест на собствениците на земи, които попадат в обхвата на обявените за продажба от Министерството на отбраната военни поделения с отпаднала необходимост. Деветдесет са наследниците на тези земи, които настояват да им бъдат възстановени имотите.

Изпратили сме писмо с покана за разговор до министъра на отбраната Красимир Каракачанов, каза по-рано пред БНР председателят на сдружението в защита на собствениците на земеделска земя в Черноморец Васил Жечев.

„Да се запознае със скиците ни от 39-а година, а не от 200 г. назад, както той твърди… за да може той да излезе с едно решение, което е справедливо“, пояснява Жечев.

В отговор на обвиненията на Каракачанов, че протестът е политизиран, протестиращите припомнят, че гражданската им инициатива в защита на земеделските земи продължава 15 години и е надживяла много политици и правителства.

По думите на протестиращите, има спечелени няколко дела и няколко загубени, защото всеки съдия разглежда по различен начин казуса. Според тях на съда се оказва политически натиск.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините