BG | EN

Простестиращи срещу високите цени на горивата блокираха пътя за Гърция

Снимка: Благоевград нюз

Протестът започна в 11.00 часа в Благоевград, след което автоколоната излезе на главен път E 79, съобщи регионалното издание „Благоевград нюз“. Протестиращите са блокирали с „жива верига“ главния път за около 40 минути.

Повече от 100 коли са преминали първо по централните булеварди на Благоевград, а след това и на международния път Е-79. Според местни медии, в района са се образували километрични колони от леки и товарни автомобили, а движението е било затруднено. Малко преди 14 ч. движението по главен път Е-79 в района на село Железница е било възстановено.

Протестът е не само срещу високите цени на горивата, но и срещу нарастването на данъците на колите, застраховката „гражданска отговорност“, цените на електроенергията и водата, допълва по темата БНР.

Увеличението на доходите е несъразмерно с това на разходите, заявиха пред медиите част от присъстващите.

Стотици хора са се събрали днес на протест и в Ямбол. В шествието се включили таксиметрови шофьори и стотици граждани със семействата си, показа в репортаж по темата bTV. Протестиращите са настояли държавата да се намеси в регулиране пазара на горивата като са дали примери за драстична разлика в цените на различните бензиностанции. Организаторите се заканили да продължат с протеста, като подкрепят и други градове в страната.
„Като цяло всичко е монопол. И оттам вече той спекулира с високите цени на горивата, той ги определя. Със сигурност искаме цените да паднат, да”, обяснява пред bTV Александър Дечев – организатор на протеста в Ямбол.
Дневник съобщи, че протестиращите са подкрепили и искането на майките на деца с увреждания, вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.

Протестиращи срещу високите цени на горивата блокираха пътя за автомагистрала „Тракия“, съобщи агенция „Фокус“. По данни на агенцията, в шествието са участвали над 50 автомобила и около 150 души.

В събота протести срещу високите цени на горивата се проведоха в Добрич, Стара Загора и Монтана.

Организаторите от Съюза на българските транспортни работници заявяват, цитирани от „Благоевград нюз“, че се подготвя по-голям протест в София.

Във вторник ще бъде създаден национален граждански стачен комитет, който ще кооридинира протестите в цялата страна, съобщава още БНР.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините