BG | EN

Промени в ЕГН-тата възпрепятствали пълненето на хазната

Снимка: zovnews.com

Промени в ЕГН-тата възпрепятстват пълненето на държавната и общинската хазна, пише регионалното издание „Зов нюз“, позовавайки се на източници от НАП-Враца. Заради несъответствия между посочен персонален идентификатор на представляващи фирмата лица и вписани в регистрите данни за тях, ревизионни актове за начети за милиони левове падали в съда. Първите измами с фалшиви или крадени самоличности били регистрирани още през 2015 г. при получаването на бързи кредити. Сега в Северозапада всеки пети бизнесмен с натрупани огромни задължения към бюджета не можело нито да бъде санкциониран, нито фирмата му да бъде обявена в несъстоятелност, пояснянил източникът на „Зов нюз“.

Механизмът на измамата бил лесен, особено за лица, родени преди 2000 г. Уникалният персонален идентификатор е от 10 цифри. Първите 6 от тях са година, месец и дата на раждане. Те могат да бъдат подменени с ново ЕГН заради несъответствия в акт за раждане и лична карта. Фалшификация /волна или неволна/ може да стане при издаването на дубликат на първия документ. Седмата и осмата цифра са за месторождение и местоживеене, но пък деветата е направо „благодат“, пише изданието . Тя определяла пола и съдебни дела за промени на това, което природата е предопределила не липсвали. Другият начин човек да получи ново ЕГН било чрез пълно осиновяване. Това в обезлюдяващия Северозапад не било прецедент. Баби и дядовци, чиито деца работят в чужбина осиновявали внуците си.

Пред съда било достатъчно да се подаде молба като се приложи нотариално заверен акт за осиновяване или копия от документите с несъответствия и така за 3 дни човекът се сдобивал с ново ЕГН. При такива обстоятелства, пише изданието, промените във фирмения регистър се правели само при заявена добра воля от фирмата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините