BG | EN

Прокурор от Специализираното обвинение е бил заплашен с убийство (допълнена)

Снимка: prb.bg

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство на магистрат от Специализираната прокуратура, съобщиха от обвинението.

Според, подадената до медиите информация, на 06.04.2022 г. на ул. „Черковна“ в гр. София в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата.

По случая е образувано досъдебно производство. Разследването е възложено незабавно на следовател от Софийска градска прокуратура.

По-късно в разпространена до медиите позиция ръководството на Специализираната прокуратура изрази своите притеснения за живота, здравето и независимостта на прокурорите, работещи в институцията, във връзка със зачестилите заплахи срещу тях. 

Заплахите са свързани с изпълняване на служебните им задължения по привличане към отговорност на лицата, които са извършили престъпления, и поддържане на обвинението по наказателни дела, посочват от държавното обвинение.

От там изразяват надежда, че „държавните институции в лицето на Министерство на правосъдието и на Министерство на вътрешните работи ще предприемат бързи и адекватни мерки по организиране на защита на живота, здравето и независимостта на българските магистрати, които са призвани ежедневно да се борят за справедливостта“. 

Позиция по темата публикува и МВР. В нея от вътрешното ведомство посочват, че службите на МВР имат пълна готовност да съдействат за разкриването на това престъпление. „МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно- издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура на служба от вътрешното министерство“, поясняват от полицията.

„МВР действа  безкомпромисно в работата си срещу престъпността. Посегателството и заплахите срещу държавни служители и магистрати, борещи се срещу престъпността, е недопустимо. Надяваме се, че наличието на видеонаблюдение и пропускателен режим в сградата на ул. „Черковна“ биха допринесли за бързото разкриване на извършителите и изправянето им пред съда“, пише още в позицията на министреството.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините