BG | EN

Прокурори и служители от Бургаския апелативен район дариха книги за библиотеките на затворите в Бургас и Сливен

Снимка: пресцентър прокуратура

Прокурори и служители от Бургаския апелативен район дариха световни бестселъри, класическа българска литература, енциклопедии и географски списания на библиотеките на затворите в Бургас и Сливен. Сред дарените книги има творения на Иван Вазов, Захари Стоянов, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Антон Дончев, Алеко Константинов, Емилиян Станев, Дан Браун, Джон Гришъм, Робърт Лъдъм, Стивън Кинг, Онре Дьо Балзак, Александър Дюма, Оскар Уайлд и много други.

„Един ден прочетох книга и целият ми свят се промени“. С този цитат от нобеловия лауреат Орхан Памук заместник апелативният прокурор на Бургас Иванка Козарова посрещнала представителите на медиите по време на предаването на събраната литература от прокуратурата на началника на Бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров.

Апелативният прокурор на Бургас г-н Любомир Петров подчерта, че Дарената литература е изключително подбрана, като в нея освен световната класика има книги на български автори, енциклопедии и научна литература. „Чрез тази инициатива искаме да допринесем за културата и социализацията на лишените от свобода“ е посочил Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. По думите му, предадени от прокуратурата инициативата ще се превърне в ежегодна и книги ще бъдат дарявани всяка пролет.

По данни на началника на Затвора гр. Бургас, представени днес пред медииге, във всички корпуси на Бургаския затвор има хора, които ходят на училище в специално обособени класни стаи. По неговите думи получените книги ще бъдат добре дошли както за учениците, които ще имат с какво да се образоват извън учебните часове, така и за останалите лишени от свобода. Мангъров добавил още, че предоставената литература ще попълни библиотеката на Бургаския затвор, като само в основния корпус има над 3 хил. тома.

Книгите, дарени на  затвора в Сливен са били събрани от магистрати от Окръжна прокуратура – Сливен и предоставени от говорителя на прокуратура в града г-н Руси Русев на началника на Затвора гр. Сливен старши комисар Йордан Данев .

Общият брой на дарените произведения в Бургас и Сливен е над 450, съобщава прокуратурата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините