BG | EN

Прокуратура проверява Кирил Петков по казуса с гражданството

Снимка: Министерство на икономиката

Специализираната прокуратура съобщи, че извършва проверка по казуса с гражданството на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Съобщението е от днес, но според него, проверката е започнала на 24 август т.г. след подаден сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката. Сигналът е бил идентичен с твърдения в публикация на вестник „Труд“ от 22-ри август.

„Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения. Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура. На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление“, се посочва в съобщението на специализираното обвинение.

Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков в момента е висящ пред Конституционния съд (КС). До него се стигна след като на 16 август десетки депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане до КС за частично обявяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет.

Петков беше назначен за служебен министър на икономиката на 12-ти май т. г.. Според Конституцията министър не може да заеме този пост, ако има двойно гражданство. При встъпването си в длъжност, Кирил Петков е подписал документ, който удостоверява, че отговаря на критериите да заеме поста. В отговор на зададените му въпроси по темата бивият служебен министър и настоящ лидер на „Продължаваме промяната“ каза, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство през април тази година, както и че към момента, в който е подписал декларацията е бил със съзнанието, че не е канадски гражданин.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините