BG | EN

Прокуратура и полиция ще се занимават с резултатите от изборите за общински съветници в Бургас

Константин Бачийски дело Бургас
Константин Бачийски оказа примери на допълвани бюлетини, които обаче не бяха приети от съда, тъй като не са доказателства по делото.
Снимка: Петя Михова

Заключенията на двете експертизи по делото срещу решението на Общинската избирателна комисия в Бургас за избор на общински съветници бяха приети днес от Бургаския административен съд.

По време на днешното заседание бяха изслушани и вещите лица, които са ги изготвили. Те трябваше да извършат пълно преброяване на бюлетините на всичките 339 секции в община Бургас.

Делото е образувано по жалба на „Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер Русимов.

Нови вещи лица ще броят бюлетините по делото за оспорване на изборите за съветници в Бургас

Установените спорни бюлетини, по които вещите лица не са постигнали единодушие са около 20. В правомощията на съда е да се произнесе по тях дали да ги приеме като действителни или не. Каквото и да бъде решението, те обаче няма как да обърнат резултата на Общинската избирателна комисия.

По време на днешното заседание вещите лица посочиха, че са изготвили експертизата безпристрастно, следвайки Изборния кодекс и указанията на Централната избирателна комисия. Един от чувалите е описан в експертизата отделно от останалите. Причината е, че бил с хартиено тиксо, а бюлетините са били навити на ролки. Вещите лица обясниха, че по този начин са изглеждали чувалите с бюлетини за избор на кмет. Това дава основание да се предполага, че въпросният чувал не е бил отварян при броенето на бюлетините от предходните вещи лица.

„Това, което вещите лица установиха и мен лично ме озадачи безкрайно, е обстоятелството, че върху едни същи бюлетини са налице отбелязвания, които вещите лица са констатирали с различна химикална паста. Парадоксално още повече е, че върху някои от бюлетините своеобразният „избирател“ е гласувал с преференция със знак V,  а за партията е дал своя вот със знак Х. Тази шизофрения и шизофренно поведение се преповтаря в някои от секциите по няколко пъти, което ме навежда на мисъл за допълнително третиране на бюлетините по определен начин от някого. Това със сигурност е извършено според мен след извършване на самия вот, след гласуването от съответния избирател като въпросният извършител може да се търси в редиците на Секционната комисия или в редиците на други, които са имали достъп до бюлетините, каквато беше групата на вещите лица дали заключението по преди това, което не беше прието. Според мен тук се констатира в това дело, че бе направен опит гласът на избирателя в определени бюлетини да бъде заменен. Най-вероятно това, което е станало е, че е имало недействителни бюлетини, с които избирателят е гласувал само с преференция като е добавен съответен знак за партия“,  коментира адвокат Георги Михов, който представлява Общинската избирателна комисия и част от заинтересованите страни.

По време на заседанието стана ясно, че е подаден сигнал до Районната прокуратура и Икономическа полиция също работи по случая.

Адвокатът на жалбоподателя Богдан Йорданов внесе молба с искане да бъдат преброени отново в съда бюлетините от 12 секции, както и да бъдат изслушани двама от наблюдателите. Съдът обаче отхвърли тези искания.  „Основните ни възражения за съдебно-техническата експертиза не бяха уважени от съда. Има доста учудващи факти в това отношение като се започне първо от обстоятелството, че има указания, дадени от ЦИК, които не са спазени. Има от друга страна бюлетини, които са с едни и същи знаци – избирателно едните са преброени в едната посока, а другите в другата посока. Третото също не е без значение. Има жалби, има съответно нарушаване на правата на наблюдателите, които сами по себе си дават основание за нашите съмнения в правилното преброяване и безпристрастност“, коментира Богдан Йорданов.

Бюлетина, маркирана с един и същи знак в единия случай е приета като действителна, когато тя е за ГЕРБ или за друга партия, а когато е за СЕК не е приета за действителна. Ние затова искахме пред съда да бъдат отворени няколко секции, за да можем да покажем  и да докажем, че съответните вещи лица  не са били обективни при преброяването на съответните бюлетини, тъй като от документите, с които ние разполагаме от самото преброяване, от копията, които са направени и тези, които са приложени към делото, се вижда ясно как бюлетини с един и същ знак се третират по различен начин от вещите лица. Това изкривява резултата, а разликата дали има един мандат, или не, в една от изчислителните хипотези беше от порядъка на около 13 гласа. Ние сме намерили над 120 бюлетини, които са третирани по различен начин в полза на ГЕРБ и в ущърб на СЕК. Нарушенията в тези 12 секции са най-груби“, допълни жалбоподателят Константин Бачийски.

Очаква се Бургаският административен съд да излезе с решение по делото.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините