BG | EN

Прокуратурата сама е поискала арестът на Георги Георгиев да бъде отменен като незаконен

Георги Георгиев, обвинен за насилието над Дебора Михайлова при влизането му съдебната зала днес
Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Георги Георгиев, обвинен за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, е освободен от ареста след първоначалното му задържане от полицията въз основа на Определение на старозагорския окръжен съд.

То предизвика бурна обществена реакция и дори се стигна до искане за оставката на съдия Татяна Гьонева, въпреки че делото е гледано от тричленен състав, а съдия Гьонева е само докладчик по него.

Определение на старозагорския окръжен съд – тук:

Само че обществото, фрустрирано от публикации в медиите и социалните мрежи, тръгва на протест без да знае една важна подробност, а именно че прокурорът от Окръжната прокуратура по делото още в началото на съдебните прения е заявил: „Считам, че определението на Старозагорския районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на обвиняемия Г.Г. ,

е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено, тъй като от събраните доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда…“

Пред „За истината“ съдия Гьонева коментира, че в съдебната практика мненията на съдиите и на държавните обвинители много рядко съвпадат, защото обичайно прокурорите искат налагането на по-тежки санкции за неотклонение. 

На въпроса ни защо досега този факт е премълчаван и от страна на съда, и от обвинението, Т. Гьонева отговори „защото решението на съдебния състав по това дело не е обвързано с искането на прокуратурата. Да не забравяме, че това е един ход в досъдебното производство, което продължава“.

Според нея в обществото се преекспонира мнението, че едва ли не става дума за край на съдебен процес, който всъщност е в началото си и казусът тепърва ще се решава.

Попитахме съдията как си обяснява факта, че Районната прокуратура в Стара Загора внася обвинение за средна телесна повреда, при положение, че първоначалната съдебно-медицинска експертиза е за лека телесна повреда.

Татяна Гьонева каза, че тя и колегите й също са били озадачени от това определение на прокуратурата, което не е обвързано със становището на съдебния лекар, когото тя определи като добросъвестен.

Според нея няма данни за 400 шева, направени на Дебора, а за множество порезни рани.

Съдебният състав по делото е обсъждал и дали пострадалото момиче е имало мозъчно сътресение, което е основание за квалифициране на нанесените телесни повреди като „средни“. 

В експертизата на доктор Теодор Стаматов няма доказателства за мозъчно сътресение. Потърсихме за мнение и доцент Мария Грозева – бивш  ръководител на катедра „Съдебна медицина“ към Медицински факултет, която е обучавала доктор Стаматов като студент. Тя е категорична, че

няма грамотен съдебен лекар, който да приеме показания на пострадал затова, че е изпаднал в безсъзнание. Това не са медицински показания, още повече ако лицето, което твърди това, няма нито антеградна, нито ретроградна амнезия, какъвто е случаят с Дебора, която помни как насилникът е влязъл в стаята, как е нанесъл удар в лицето, освен това е потърсила помощ от съседите си сама, можела е да се придвижва и да води разговор и т.н.

Комата може да се докаже единствено със свидетели, каквито от прокуратурата твърдят, че ще разпитват. Само че свидетели на насилствените действия спрямо момичето няма, поне досега няма събрани такива доказателства.

Прави впечатление, че родителите на жертвата не са реагирали на Определението на Окръжния съд, с което Георги Георгиев е пуснат на свобода. Едва на един значително по-късен етап майката дава показания, заедно с предишния приятел на дъщеря й пред разследващите органи.

Относно това дали престъплението е извършено с особена жестокост съдия Гьонева коментира, че това е въпрос на квалификация на деянието и не е обвързано с мярката за неотклонение. По думите й от самото начало обвинението на прокуратурата е за нанасяне на средна телесна повреда.

Но ако от държавното обвинение решат да го преквалифицират, няма пречка това да бъде направено, стига наблюдаващия прокурор да има вътрешното убеждение, че има проявена особена жестокост.  

Тогава разследването ще получи нова насока. Формулираното обвинение води до преценка на доказателствата в светлината на квалификацията на деянието, за което лицето е привлечено като обвиняем, уточнява съдията.

Татяна Гьонева твърди, че разследването върви по всички възможни посоки и се разширява с второто повдигнато обвинение към Георгиев за отправени заплахи към жертвата. А свидетелствата на повече хора са важни за изясняването на истината.

Важното е обществото да има търпение и да е сигурно, че никой няма да си затвори очите – нито съдът, нито прокуратурата.

Към протестиращите, които тази вечер от 18 часа ще се съберат пред Съдебната палата в Стара Загора съдия Гьонева задава задочно въпросите: „Знаете ли какво правят вашите деца? Знаете ли къде прекарват вечерите и нощите си? Знаете ли дали употребяват наркотици?“ Защото досегашната й практика показва, че много пъти агресията и насилието са свързани с употребата на наркотични вещества. И това е най-големият проблем, с който обществото ни трябва да се справя. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините