BG | EN

Прокуратура в Благоевград разследва организирана престъпна група за трафик на културни ценности

Снимки: пресцентър прокуратура

Прокуратура в Благоевград разследва организирана престъпна група за търсене, държане и трафик на движими културни ценности. Задържани са седем души, сред които и един чужденец.

Вчера на територията на градовете Гоце Делчев, Кюстендил, Петрич, Доспат, Ракитово и Видин е проведена мащабна специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група за търсене, държане и трафик на движими културни ценности, съобщиха от прокуратурата в Благоевград.

Тя е била осъществена съвместно от Окръжна прокуратура – Благоевград и Главната дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР.

Претърсени са множество адреси във всички посочени общини. Открити са и иззети около 355 броя предмети с видими белези на движими културни ценности и парични средства, уточниха от прокуратурата.

Със съдействието на експерти към Общинския исторически музей в Гоце Делчев изследваните предмети са определени като движими културни ценности с голямо историческо значение.

По време на операцията за срок до 24 часа по Закона за МВР са задържани общо 7 души, участващи в престъпната дейност. Сред тях е гражданин на Кралство Нидерландия. Той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление  – незаконно държане на неидентифициран и нерегистриран археологически обект. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 хил. лева, съобщиха още от прокуратурата в Благоевград.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините