BG | EN

Прокуратурата: 17 души са обвинени за изборни нарушения

Съдебен район Бургас е на второ място по нарушения, посочват от прокуратурата.
Снимка: Петя Михова

Прокуратурата отчете общо 157 досъдебни производства, образувани за изборни нарушения и престъпления до 15 ч. днес. Повдигнати са обвинения на 17 души.

Най-много досъдебни производства са започнали в Апелативен район София – 61. На следващо място по нарушения е район Бургас – 44. Следва Варна с 36 образувани досъдебни производства. В Пловдивско досъдебните производства са 9, а в апелативен район Велико Търново – 7. Продължава работата и по други сигнали, по част от които е възможно да се образуват нови досъдебни производства, допълват от държавното обвинение.

Жена от с. Николаево, област Плевен, е осъдена по бързото производство за купуване на гласове.

На 27.10.2023 г. в село Николаево жената дала на двама души по 40 лева, за да гласуват за определен кандидат на изборите на 29.10.2023 г.

Обвиняемата се е признала за виновна. Сключено е споразумение между защитника и и Районна прокуратура-Плевен, което е одобрено от Районен съд-Плевен. На обвиняемата е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 11 месеца, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от три години, както и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност, а именно да заема изборна длъжност за срок от три години.

По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, анализират се доказателствата, посочват от прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините