BG | EN

Прокуратурата ще проверява унищожаването на дюни в Камчия

Снимка: Фейсбук/За да остане природа

Прокуратурата е сигнализирана за следите от превозно средство по плажа на „Камчия“, съобщи министър Николина Ангелкова, която днес провери на място сигналите в социалните мрежи за нови унищожени дюни по Черноморието. По думите й, плажът няма стопанин.

Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север 1 е установила „разрушена цялост на дюната“, посочва в прессъобщение от днешното посещение на министъра на място пресцентърът на Министерство на туризма. Няма стопанин на тази част от ивицата, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора, поясняват от ведомството.

Плаж „Бункера“ е разположен в северната част на „Камчия“ върху територия от 1,7 дка. 

Кадър от днешното посещение на министър Ангелкова в Камчия. 
Снимка: Министерство на туризма
Кадър от днешното посещение на министър Ангелкова в Камчия.
Снимка: Министерство на туризма

Ангелкова очаква прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят. Информирана е била и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали дюните са нанесени в специализираната кадастрална карта. В случай, че не са отразени в картата, могат да бъдат добавени в нея, ако се установят на терен.

Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали е престъпление по Наказателния кодекс, където за такива нарушения има глоба до 10 хил. лв. и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях, каза министърът.

Днес в профила си във „Фейсбук“ Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, отбелязва, че министърът на туризма е „пропуснала да обясни защо в кадастъра липсват пет плажа – Камчия-север – 1, 2, 3, 4, и 5, с обща площ 168 декара. Както и защо са неохраняеми – т.е. не са отдадени на концесия или наем и дали това има нещо общо със собствеността на Москва на първа линия.“

Разрушената дюна е на север от устието на река Камчия. На юг от него се намира „Камчийски пясъци“ – защитена зона от „Натура 2000“, която опазва както местообитания от няколко вида дюни, така и лонгозните гори в зоната край устието на реката.

Проверките на различни институции започнаха след като вчера организации от екокоалицията „За да остане природа в България“ съобщиха на своите „Фейсбук“ страници, че багер е унищожил част от дюните в намиращия се на около 25 километра от Варна курорт Камчия: „И докато правителство и парламент се борят с къмпингарите, неизвестен булдозер се бори и заравнява дюните на Камчия!“, посочи в публикацията си „За да остане природа“, като тагна премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините