BG | EN

Прокуратурата ще проверява кръгово кръстовище в Шумен, където загина млада жена

Диана Русинова пристигна през октомври в Шумен, за да провери фаталното кръгово кръстовище. Тя разговаря и с родителите на убитата на кръговото кръстовище Светомира Станчева. Снимка: Диана Желязкова

Окръжната прокуратура в Шумен се самосезира и започва проверка на кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ до хипермаркет „Практикер“, където на 28 септември 2022 г. при тежка катастрофа загина 22-годишна шуменка.

Това заяви окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов, след като изслуша доклад на Европейският център за транспортни политики /ЕЦТП/ за състоянието на кръстовището.

Анализът, изготвен от сертифицирани експерти, беше представен от ръководителя на ЕЦТП Диана Русинова. Документът потвърждава това, което Русинова заяви още при първото си посещение в Шумен през октомври – че фаталното кръгово кръстовище не отговаря на никакви стандарти. Още тогава Русинова заяви, че кръговото трябва да бъде премахнато, а на кръстовището трябва да се поставят светофари

Кръговото не отговаря на нормативните изисквания

Най-сериозният проблем на кръстовището е, че вътрешният му кръг е два пъти по-малък от нормите и вместо 10 метра, радиусът му е само 5 метра, потвърждава анализът на ЕЦТП. Малкият вътрешен кръг не принуждава водачите да намалят скоростта си, и на практика те влизат и излизат от кръстовището с движение направо, без да намаляват. А идеята на кръговото движение е именно такава – да принуди водачите да намалят скоростта, преди да навлязат в кръстовището, подчерта Русинова при представянето на доклада.

Друг проблем на кръстовището е, че там са поставени знаци, които не съществуват в наредбите и това обърква шофьорите, каза още Русинова, като посочи допълнителните табели Т13. Пешеходните пътеки в района също не са сигнализирани правилно и почти не се виждат, маркирани са с обикновена боя, без светлоотразителни перли, посочиха от центъра.

Експертите на ЕЦТП препоръчват да се промени организацията на движение в кръговото кръстовище. Влизането в кръстовището трябва да става само в една лента, а излизането да е в две ленти. Така автомобилите ще влизат в кръстовището с по-ниска скорост, казват експертите. „Нашите доклади имат препоръчителен характер, не можем да задължим никой да направи нищо“, коментира по този повод Диана Русинова, но официално призова кмета на Шумен „да положи повече усилия да стане града по-безопасен“

Окръжният прокурор Орлин Куздов заяви, че ще възложи проверка по представения доклад, която трябва да установи и кои са отговорните институции за пускането в експлоатация на това кръгово кръстовище. При състав на престъпление, ще бъдат предприети съответните мерки, каза Куздов.

Община Шумен не приема заключенията

По-късно в общината се проведе заседание на общинската комисия по пътна безопасност, на което беше поканен и екипът на ЕЦТП. В срещата участваха кметът на Шумен Любомир Христов и зам. кметът Боян Тодоров.

Експертите от София представиха своя доклад и своите препоръки, но не постигнаха никакво съгласие с местната комисия. От общинската комисия обявиха, че вече са набелязани мерки и на кръстовището ще се монтират електронни табла за отчитане на скоростта и стационарна камера. Според Диана Русинова обаче, камерата изобщо няма да реши проблема с високата скорост, с която автомобилите влизат в кръговото.

В залата избухна спор между домакини и гости и за това, дали кръстовището отговаря на изискванията. Експертите от София отново заявиха, че кръговото не отговаря на нормативните изисквания, но шуменските общинари и кметът Христов бяха категорични, че когато е било построено, кръстовището е отговаряло на всички изисквания, а маркировката е съгласувана с ДНСК.

В крайна сметка стана ясно, че община Шумен не приема заключенията в доклада на ЕЦТП. Констатациите за нередности бяха оспорени както от кмета Христов и заместника му, така и от председателя на комисията Владимир Събев, служител в общинската администрация. „Ние сме дошли в Шумен, за да помогнем за решение на дадения проблем. Нашият призив е да вземете спешни мерки и да промените кръстовището, като радиусът на вътрешния кръг да стане не по-малко от 10 метра. В противен случай няма смисъл от кръгово кръстовище“, заяви Диана Русинова и заедно с екипа си напусна общинската зала.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините