BG | EN

Прокуратурата ще проверява Комисията за финансов надзор за прекратяването на дейността на ЗК „Олимпик“ у нас

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Предмет на проверката ще бъдат начинът на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията, на ресорния й заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и на това управление, по отношение на конкретния застраховател. Според информацията, публикувана от пресцентъра на държавното обвинение, ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на Застрахователна компания „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.

Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“, става ясно още от информацията.

Клонът на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“ в България не функционира, след като лицензът на централата беше отнет от властите в Никозия. В резултат на това около 200 хил. клиенти на компанията в България, в т.ч. здравни заведения останаха без валидни застраховки „Гражданска отговорност“ и ще трябва да ги купят отново.

„Олимпик“ е развивала дейност само в България и Кипър, а неин едноличен краен собственик е Диего Алонсо Гонсалес – гражданин на Испания, чийто друг бизнес няма връзка с тази част на Европа, пише dnevnik.bg.

В нощта когато полиците „Гражданска отговорност“ станаха невалидни, собственици на автомобили, застраховани в „Олимпик“,  опитаха за блокират площада пред парламента. Около 40 коли, според „Нова телевизия“ основно от Перник, спряха на площада пред Народното събрание минута след полунощ с настояване полиците им да действат дотогава, докогато са сключени. Ден по-рано заместник-председателят на Комисията да финансов надзор Ралица Агайн коментира, че това няма как да стане, тъй като регламентът идвал от кипърското законодателство, където е регистрирана „Олимпик“.

За днес отново е насрочен протест на пострадалите от фалита на застрахователна компания „Олимпик”, но този път пред Комисията за финансов надзор, като част от исканията на протестиращите са за оставката на председателя и на служители на комисията.

Междувременно стана ясно, че правителството е поискало оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) с ресор застраховане Ралица Агайн, съобщи dnevnik, като цитира финансовия министър Владислав Горанов след среща в Министерския съвет, в която е участвал премиерът Бойко Борисов, представители на КФН и на службите, и на която е бил обсъден фалитът на кипърското застрахователно дружество.

Позицията на правителството е, че Агайн трябва доброволно да подаде оставка тъй като КФН е независим орган и правителството няма механизъм да я освободи, а в Закона за КФН са ограничени и правомощията на парламента при подобни казуси.

Като нейни пропуски Горанов посочил това, че комисията е неглижирала ниските цени на застраховките „Гражданска отговорност“, с които дружеството е привличало клиенти, както и че регулаторът не е бил подготвен и не е знаел какви мерки трябва да предприеме след като е станало ясно, че дружеството обявява фалит.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

След разпилените в ефир лични карти, прокуратурата разпореди проверка в Девин

Районната прокуратура в Смолян е разпоредила проверка след телевизионен репортаж от Девин, в който се видя, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители.

Демерджиев: Има данни, че цената на един глас за изборите достига 150 лева

Полицията е получила информация, че плащанията се правят поетапно, една част - преди, а другата - след гласуване.

Обединението за честни избори набира доброволци – наблюдатели и анализатори за вота на 2 април

Обединението за честни избори (ОЧИ) съставлява широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, обединени в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.